Fasisteja vastustava Venäjä tukee Euroopan äärioikeistoa

Julkaistu:

Samalla kun Venäjän ja EU-maiden suhteet ovat luisuneet alamäkeen, Venäjä on löytänyt uusia liittolaisia yllättävältä taholta.
Suosiotaan kasvattavat Euroopan äärioikeistolaiset liikkeet tuntuvat sopivan kumppaneiksi siitäkin huolimatta, että Venäjä on toistuvasti ilmoittanut olevansa huolissaan muun muassa fasismin noususta Ukrainassa.

– Kun meillä käytetään sanaa fasismi, niin se yleensä yhdistetään äärioikeistolaiseen ajatteluun. Kun taas venäläiset käyttävät sanaa fasismi, sillä tarkoitetaan voimaa, joka yleisesti ottaen hajottaa tasapainoa yhteiskunnassa. Silloin jo lähtökohtaisesti puhutaan eri asioista, muistuttaa Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith.

Smith muistuttaa myös, että Venäjällä on nykyisin paljon muukalaisvastaisuutta ja Putinin kaudella konservatiiviset arvot ovat olleet kunniassa.

– Kun asiaa tästä näkökulmasta katsoo, niin eivät ne äärioikeistolaiset puolueet enää niin huonoilta kumppaneilta näytäkään.

Järki, ei tunteet


Monet eurooppalaisista äärioikeistojohtajista ovatkin jo lähettäneet kaveripyyntönsä Venäjän johdolle. Niitä on säestetty lausumilla, joita johdon toivotaan peukuttavan. Venäjän yhteistyökumppaneiksi ovat kelvanneet muun muassa Ranskan Kansallinen rintama, Kreikan Kultainen aamunkoitto, Unkarin Jobbik ja Britannian kansallispuolue.

– Kuten fasistisissa liikkeissä ihailtiin Mussolinia, nykyisessä äärioikeistossa ihaillaan putinilaista johtajuutta, vaikkei ideologia olisikaan samanlainen, sanoo vanhempi tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

– Pitäisin silti kaukaa haettuna väitettä, että Venäjä kontrolloisi näitä liikkeitä, hän jatkaa.

Joidenkin Venäjä-tutkijoiden mukaan suurvalta onkin nyt kääntämässä huomion perinteisistä konservatiivipuolueista äärioikeistoon, koska perinteisen arvokonservatismin kannatus Euroopassa on hiipumassa. Smith ei tähän kuitenkaan usko.

– Enemmän näkisin, että kyseessä on puhdas käytännöllisyys. On kätevää, kun joku muu sanoo välillä, että Venäjä on hyvä ja oikeassa.

Samalla Venäjä pystyy hajottamaan EU:ta sisältä käsin.
 

EU:n yhteinen päämäärä katoamassa?


Talouskriisin aikana suosiotaan kasvattaneen äärioikeiston on ennustettu lisäävän kannatustaan roimasti toukokuun eurovaaleissa. Esimakua tästä on jo saatu muun muassa Ranskan paikallisvaaleissa ja Unkarin parlamenttivaaleissa.

Jos näin käy, EU:n suunta voi muuttua.

– Tähän asti EU:n integraatioprosessi on ollut kyseenalaistamaton. Yhteinen päämäärä voi kadota, ja valtiollinen suvereniteetti korostua, Ulkopoliittisen instituutin Sinkkonen arvioi.

Samaa mieltä on äärioikeistoa tutkinut vasemmistopoliitikko ja tietokirjailija Dan Koivulaakso. Maahanmuuttovastaiset ja perinteisiä sukupuolirooleja korostavat puolueet jarruttavat myös vapaata liikkuvuutta ja tasa-arvon edistämistä.

Koivulaakson mukaan vaalitulokseen vaikuttaa se, tuleeko äärioikeistopuolueille ylilyöntejä kampanjoinnissaan. Esimerkiksi Hollannin Vapauspuolueen nousu tyssäsi sen johtajan Geert Wildersin avoimen marokkolaisvastaisiin puheisiin.

– Vaalien seurauksia on kuitenkin vaikea ennakoida, sillä parlamenttiryhmät muodostuvat uudestaan vaalien jälkeen, Koivulaakso sanoo.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt