Ulkomaat

Alkavatko rynnäköt Itä-Ukrainassa? Takaraja umpeutumassa

Julkaistu: , Päivitetty:

Itä-Ukrainassa hallintorakennusten valtaukset jatkuvat yhä Luhanskin ja Donetskin kaupungeissa. Ratkaisua odotetaan pian.
Ukrainan sisäministerin antama 48 tunnin määräaika tilanteen ratkaisemiselle päättyy tänään aamupäivällä.

Ministeri Arsen Avakovin mukaan valtaukset päätetään tarvittaessa vaikka voimatoimin erikoisjoukkojen rynnäköllä. Presidentti Oleksandr Turtshynov on luvannut Venäjä-mielisten valtaajien välttyvän syytteiltä, jos nämä lähtevät rakennuksista vapaaehtoisesti.Venäjä-mielisten mielenosoittajien joukko on linnoittautunut valtaamiinsa rakennuksiin Luhanskissa ja Donetskissa. Rakennusten ympärille on kasattu barrikadeja, ja valtaajat ovat aseistautuneita. Kiovan keskushallintoa vastustavat valtaajat ovat vaatineet kansanäänestyksiä alueidensa kohtalosta.

Venäjä on aiemmin rauhoittellut Ukrainan ja länsimaiden pelkoja siitä, että se olisi käyttämässä sotilaallista voimaa Itä-Ukrainassa. Naton mukaan Venäjä on asettanut valmiuteen 40 000 sotilasta ja runsaasti raskasta kalustoa aivan Ukrainan rajan tuntumaan. Suuri kysymys Itä-Ukrainan levottomuuksien yhteydessä on ollut se, reagoiko Venäjä sotilaallisesti, jos Itä-Ukrainassa tilanne kärjistyy väkivaltaiseksi.
 
Venäjän ulkoministeriö kirjoitti keskiviikkona tiedotteessaan, että Yhdysvalloilla ja Ukrainalla ei ole syytä huoleen. Ulkoministeriön mukaan Venäjä ei ole toteuttamassa minkäänlaisia "poikkeuksellisia tai ennalta suunnittelemattomia" sotilaallisia toimia Ukrainan vastaisella rajallaan.


 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt