Afrikan Ebola-epidemia voi olla kaikkien aikojen tuhoisin: “Guineassa kytee aikapommi”

Julkaistu:

Afrikassa saattaa olla kytemässä kaikkien aikojen tappavin Ebola-epidemia. Lääkärit ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Bruno Jochumin mukaan tällä kertaa länsiafrikkalaisessa Guineassa kytee aikapommi.
– Tauti on levinnyt useaan eri paikkaan sekä maan kahden miljoonan asukkaan pääkaupunkiin, Conakryyn. Lisäksi nykyinen viruskanta näyttää olevan erittäin tappavaa, Jochum sanoi uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Ebola on muutenkin viikatemiehen ystävä: Maailman terveysjärjestön WHO:n lukujen mukaan pitkälti yli 70 prosenttia taudin saaneista kuolee. Ebolaan ei ole olemassa lääkitystä tai rokotetta.

Epidemian leviämistä maassa edesauttaa sekin, että WHO:n pari vuotta vanhan selvityksen mukaan maan sairaaloissa on vähiten potilaspaikkoja asukasta kohti maailmassa.

Naapurimaat, joista osaan tauti on jo levinnyt, ovat ottaneet uhkan tosissaan. Senegal sulki jo rajansa guinealaisilta ja Liberia harkitsee tekevänsä samoin. Sen lisäksi Liberia aikoo julistaa koko maahan hätätilan.

Lepakot levittävät?

Liberiassa rajojen sulkeminen ei välttämättä enää auta, sillä tauti on jo maassa. Maan itäosassa todettiin viime viikolla tautitapaus, jossa taudin oli saanut metsästäjä, jolla ei ollut mitään tekemistä Guinean kanssa. Taudin arvellaan levinneen lepakoiden välityksellä. Metsästäjä oli kuitenkin jo ehtinyt myydä runsaasti lihaa pyytämistään eläimistä, joten tulevien sairastapauksien määrää voidaan vain arvailla.

Ainakin seitsemän ihmistä on kuollut Ebolaan Liberiassa. Tautia on tavattu myös Sierra Leonesta, ja Malissa tutkitaan kolmea epäiltyä tartuntaa.

Synkkiä näkymiä täydentävät tutkijoiden arvailut, joiden mukaan nykyinen viruskanta olisi muunnos alkuperäisestä, Kongossa tavatusta kannasta. Kanta on erittäin tappava, sillä yli 90 prosenttia sairastuneista kuolee kolmen päivän sisällä tartunnasta.

Epidemiat saatu aina aisoihin

Länsi-Afrikan virus on saanut liikettä aikaan myös Euroopassa, sillä Ranskan terveysministeri on kehottanut maan lääkäreitä valppauteen epidemian takia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen osastonjohtajan Mika Salmisen mukaan ranskalaisministerin varoituksesta ei pidä tehdä liian dramaattisia johtopäätöksiä.

Salminen muistuttaa, että esimerkiksi Euroopan tartuntatautikeskus ECDC on pitänyt epätodennäköisenä, että Guineasta palaisi EU:n alueelle tartunnan saaneita matkailijoita. Myöskään WHO ei ole suositellut matkustusrajoituksia Guineaan.

– Ranskan reaktio on ymmärrettävä, kun huomioi Ranskan ja Länsi-Afrikan maiden perinteisesti läheiset suhteet.

Salminen muistuttaa myös, että Ebola-virus ei leviä erityisen herkästi. Epidemioita pääsee kuitenkin puhkeamaan, kun taudinkantajien omaiset ja lääkärit eivät ajoissa tunnista sairautta Ebolaksi eivätkä näin ollen osaa suojautua asianmukaisesti.

– Afrikassahan on ollut vuosikymmenten mittaan useita epidemioita, mutta niiden leviäminen on aina onnistuttu pysäyttämään, kun on tiedetty mistä on kyse ja on pystytty suojautumaan riittävästi.

Suomalaisia turistiryhmiä ei vaaravyöhykkeellä

Länsi-Afrikassa ei ole tällä hetkellä suomalaisia turistiryhmiä, sillä Tjäreborgin myymien Gambian-matkojen sesonki päättyi maaliskuun alussa. Tjäreborg on ainoa säännöllisiä turistimatkoja Suomesta Länsi-Afrikkaan järjestävä yhtiö.

Myöskään ulkoministeriön tietojen mukaan Länsi-Afrikassa ei ole runsaslukuisesti suomalaisia. Konsuliyksikön päällikön Teemu Turusen mukaan ulkoministeriölle on tehnyt ilmoituksen Guineaan ja naapurimaihin suuntautuvista matkoista vain vajaat kymmenen henkeä.

Gambialla ei ole yhteistä rajaa Ebolan koetteleman Guinean kanssa, mutta välimatkaa mailla on alle 200 kilometriä. Taudin leviämistä Gambiaan on hillinnyt myös se, että välissä oleva Senegal on sulkenut Guinean vastaisen rajansa.

Hyvin kaupaksi käyneet Gambian-matkat on määrä aloittaa taas ensi marraskuun lopussa, mutta Tjäreborgilla seurataan tiiviisti Länsi-Afrikan Ebola-tilanteen kehitystä.

– Matkanjärjestäjät seuraavat hyvin tarkasti kaikkia terveyteen liittyvä uhkia ja vaaroja kaikkien kohteiden osalta, Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt