Mitä tapahtuu, kun MH370:n mustat laatikot hiljenevät? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mitä tapahtuu, kun MH370:n mustat laatikot hiljenevät?

Kadonneen malesialaiskoneen etsinnässä siirryttiin uuteen vaiheeseen, mutta aika uhkaa loppua pahasti kesken.

Meren pohjaa kartoittava Bluefin-21-sukellusrobotti nostettiin perjantaina veteen Ocean Shield -alukselta.­

4.4.2014 19:50

Malaysia Airlinesin Boeing 777 -koneen mustien laatikoiden paikannussignaali hyytyy 30 päivän kuluttua onnettomuudesta, eli teoriassa ensi maanantaina. On mahdollista, että niiden ping-signaali kuuluu vielä jonkin aikaa sen jälkeen.

Australian merivoimien Ocean Shield -aluksella oleva mustien laatikoiden paikannin TPL-25 heitettiin veteen Intian valtamerellä ensi kertaa perjantaina. Kyseessä on kuitenkin lähes epätoivoinen tehtävä.

Laite havaitsee signaalin vain muutaman kilometrin päässä, ja etsintä-alue on toivottamalta kuulostava, eli arviolta monta kertaa Suomen kokoinen.

Mitä sitten, kun ping-signaali kuolee? Etsintä muuttuu entistä toivottomammaksi ilman muita todisteita, kuten vedestä löytyviä koneen osia.

Täysin toimettomaksi etsijät eivät kuitenkaan jää.

Perjantaina veteen laskettiin sukellusrobotti

Ocean Shield -alukselta laskettiin perjantaina ensi kertaa veteen myös itsenäisesti toimiva Bluefin-21-sukellusrobotti. Se pystyy kaikuluotaimillaan skannaamaan pohjan muotoja ja havaitsemaan lentokoneen jäänteiden kokoiset möykyt. Mukana on myös kamera, jolla voidaan kuvata pohjaa.

Bluefinia pystytään käyttämään tehokkaasti, jos etsijöillä on summittainen käsitys alueesta, jolla koneen hylky ehkä makaa. Nyt etsintä on kirjaimellisesti neulan penkomista heinäsuovasta - ilman tarkkaa tietoa edes heinäsuovan sijainnista.

Mustien laatikoiden paikannussignaalia yritetään etsiä nyt laivan perässä vedettävällä TPL-25-laitteella.­

Etsijöiden on myöhemmin mahdollista tuoda paikalle myös lisää pohjan luotaamiseen soveltuvia vastaavia sukelluslaitteita.   Bluefin-21:n kaltainen laite löysi Atlanttiin pudonneen Air Francen lennon 447 vuonna 2011, mutta silloin koneen putoamispaikka tiedettiin koneen automaattiviestien perusteella summittaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?