Suomalaisprofessori: Venäjän "voitto" onkin karvas tappio - tilanne nyt kuin talvisodassa

Julkaistu:

Venäjä-tutkimuksen professorin Timo Vihavaisen mielestä Krimin putoaminen Venäjän syliin on "Venäjän kannalta katastrofi".
Vihavainen vertaa tuoreessa blogi-kirjoituksessaan Krimin tilannetta talvisotaan.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavoitteena on ollut Euraasian unionin luominen. Sen piti olla itäinen vastine EU:lle.Vihavaisen mukaan Krimin liittäminen Venäjään säikäytti varmasti Kazakstanin ja muutkin suunnitellun Euraasian unionin jäsenet. Eikä Krim korvaa "menetettyä Ukrainaa", jonka piti olla keskeinen osa Euraasian unionia.

Lisäksi Vihavainen muistuttaa, että Venäjän maine normaalina sivistysvaltiona on kärsinyt pahan takaiskun. Vihavaisen mukaan tilannetta voidaan verrata Stalinin toimintaan, kun hän aikanaan valmistautui kaappaamaan valtapiiriinsä Suomen, jolle lahjoitettiin Itä-Karjala.

"Sen sijaan, että suomalaiset olisivat riemuinneet sosialismin maan laadullisesti uudenlaisesta ulkopolitiikasta ja sen suurenmoisesta lahjasta, he alkoivat epätoivoisen hurjasti tapella auttajiaan ja hyväntekijöitään vastaan", Vihavainen kirjoittaa.

"Ukraina on nyt ainakin Venäjästä irrallaan, kuten Suomikin vuoden 1939 jälkeen"


Vastaavasti Ukrainalle Moskova tarjosi alihintaista kaasua ja lisäksi Venäjällä oli ukrainalaisille tuotteille valmiit markkinat. EU:lla oli tarjota lähinnä pieniä lainoja ja vyön kiristämistä.

"Ukrainalaisia nationalisteja kauhistutti lisäksi ajatus siitä, että he joutuisivat "pois Euroopasta", jossa länsiukrainalaiset aina ajattelivat olleensa", Vihavainen kirjoittaa.

Asian ydin niin vuonna 1939 kuin vuonna 2014 oli, ettei tarjottu seura kelvannut, Vihavainen tiivistää. Hän kysyy myös, miksi asioita ei olisi voinut nyt järjestää niin maltillisesti, että Ukraina olisi voinut integroitua yhtaikaa molempiin yhteisöihin vaikkapa jonkinlaisena ulkojäsenenä.

"No, Ukraina on nyt ainakin Venäjästä irrallaan, kuten Suomikin vuoden 1939 jälkeen. Siitä joutui maksamaan, mutta ainakaan meillä ei tätä ole taidettu katua", Vihavainen kirjoittaa.

Lue Vihavaisen blogi-kirjoitus tästä.


Mikä Euraasian unioni?

  • Usein ehdotettu poliittinen ja taloudellinen liitto, jonka pitäisi olla Euroopan unionin kaltainen. Se koostuisi entisistä neuvostotasavalloista.

"Ehdotus saattaa olla hyväkin, mutta kansat eivät ole nyt kypsiä perustamaan minkäänlaisia liittoja millä nimellä ne sitten kulkisivatkin"
, Venäjän tuolloinen presidentti Boris Jelstin sanoi.

  • Venäjän nykyisen presidentin Vladimir Putinin tärkeimpiä tavoitteita on ollut entisten neuvostotasavaltojen yhteyksien tiivistäminen.
Lähteet: IS/HS-arkisto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt