Malesian historiassa toinenkin outo lentoturma - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Malesian historiassa toinenkin outo lentoturma

Malesialaiskoneen mysteeri nosti pintaan muistot samalla alueella vuonna 1977 tapahtuneesta lento-onnettomuudesta.

Matkustajien omaiset ovat odottaneet jo lähes kuukauden edes jotakin tietoa rakkaidensa kohtalosta.

2.4.2014 13:11

Lento MH653 kaapattiin vuonna 1977, kun se oli matkalla Penangin kaupungista Kuala Lumpuriin. Tilanteen seurauksena Boeing 737-200 -mallinen kone syöksyi taivaalta meren syvyyksiin.

- On kulunut 37 vuotta, emmekä me vieläkään tiedä totuutta, kertoi Ruth Parr, joka oli onnettomuuden aikaan 19-vuotias.

Parrin isä kuoli onnettomuudessa, mutta hänen tai kenenkään muunkaan 100 matkustajan ruumista ei ikinä löytynyt. Ennen MH370:n katoamista vuoden 1977 turma oli eniten ihmishenkiä koko Malesiassa vaatinut lento-onnettomuus.

Lähes 40 vuotta vanhan mysteerin otti esiin CNN, johon Boeing 737:n kyydissä vuonna 1977 olleiden omaiset ottivat yhteyttä. MH370:n tapaus nosti vanhat muistot mieleen.

- Tällaista kantaa mukanaan koko ajan, sanoi turmassa isänsä menettänyt Tom Sherrington CNN:lle.

Sherringtonin mukaan surua on helpottanut se, että oletetun turmapaikan lähelle, Malesian Tanjung Kupangiin on perustettu muistopaikka, missä omaiset voivat käydä.

Tekijät jäivät mysteeriksi

Vuoden 1977 konekaappauksen tekijää - tai tekijöitä - ei ole myöskään tunnistettu tähän päivään mennessä. MH653:n tapaus on pysynyt mysteerinä, vaikka viranomaisilla on ollut käytössään kaappaustilanteessa koneen ohjaamosta nauhoitettu äänitallenne. Siitä on CNN:n mukaan kuultavissa muun muassa ohjaamossa ammutut laukaukset, jotka tappoivat koneen molemmat lentäjät.

Lento oli Malesian siviili-ilmailuviranomaisten mukaan lähestymässä Kuala Lumpuria, kun se muutti kurssiaan kohti Singaporea. Sen jälkeen koneen ohjaamossa ammuttii joitakin laukauksia ja jonkinlaisten ohjausliikkeiden yritysten jälkeen Boeing 737 syöksyi hallitsemattomana suomaiseen maastoon mangrove-kasvustojen sekaan.

Joidenkin aikalaishavaintojen mukaan epäillyllä putoamisalueella on nähty palava lentokone. Samalta ajankohdalta on myös räjähdykseen viittaavia kuulohavaintoja. Turmakonetta ei kuitenkaan ole onnistuttu löytämään eikä todistusaineistoa minkäänlaisesta räjähdyksestä tai tulipalosta, joka konetta olisi kohdannut.

Koska lentokoneen mysteeri saattaa jäädä selvittämättä, sekä Parr että Sherrington neuvovat MH370:n matkustajien omaisia keskittymään nykyhetkeen sen sijaan, että he pitäisivät kiinni turhasta toivosta tai etsisivät syitä tai syyllisiä.

- Olo helpottuu ajan myötä, mutta en ikinä unohda päivämäärää, sanoi Parr CNN:lle.

- Koko ajan tulee tilanteita, että luulen näkeväni kaipaamani ihmisen vilaukselta jossakin, ylittämässä suojatietä tai auton peruutuspeilistä. Se voi tapahtua missä hyvänsä tai olla jopa ääni, joka kuulostaa häneltä. Saatan pyöriä ympyrää hetken - vain todetakseni, että se ei ole hän, sanoi isänsä menettänyt Parr.

Kadonneella Malaysia Airlinesin lennolla MH370 olleiden matkustajien omaisia poistumassa keskiviikkona Malesian viranomaisten järjestämästä tiedotustilaisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?