Ulkomaat

Maanjäristys aiheutti tsunamin Chilen rannikolla - ainakin viisi kuollut

Julkaistu: , Päivitetty:

TSUNAMI
Yli kahdeksan magnitudin maanjäristys on Chilen laivaston mukaan nostattanut maan rannikolle lähes kaksimetrisen tsunamiaallon. Chilen viranomaiset kertovat, että kuolonuhreja on ainakin viisi. Muutamia on loukkaantunut vakavasti.
Uutistoimisto AFP:n mukaan kuolonuhrit ovat tulleet Iquiquen ja Alto Hospicion kaupungeissa. Suurilta aineellisilta tuhoilta on tiettävästi säästytty. Chilen ja Perun viranomaiset ovat alkaneet evakuoida ihmisiä rannikkoalueelta.

Viranomaistietojen mukaan alueella on tapahtunut maanvyöryjä, jotka ovat tukkineet osittain joitakin teitä. Paikallisten radiokanavien mukaan sähköt katkesivat järistyskeskuksen lähellä sijaitsevasta Iquiquesta. Myös Perussa on tapahtunut sähkökatkoksia. Iquiquessa sijaitsevassa vankilassa noin 300 vankia käytti hyödykseen tapahtumien aiheuttamaa sekaannusta ja karkasi vankilasta.

Chilen ja Perun tsunamivaroitus on peruttu. Alkuun tsunamivaroitus annettiin Meksikoon, ja tsunami uhkasi myös Ecuadorin, Kolumbian, Panaman, Costa Rican ja Nicaraguan rannikkoalueita. Suomalaisasiantuntija arvioi, että vastaavankokoisia järistyksiä tapahtuu vain pari kertaa vuodessa. Lue lisää täältä.8.2 magnitudia

Uusimpien tietojen mukaan maanjäristys oli voimakkuudeltaan 8.2 magnitudia eli erittäin voimakas. Järistys tapahtui merellä lähellä maan pohjoisosia, noin sata kilometriä luoteeseen Iquiquesta, jossa sijaitsee tärkeä vientisatama.

Järistys tapahtui noin iltayhdeksältä paikallista aikaa. Ensimmäinen tsunamiaalto iski Chilen laivaston mukaan rannikolle 45 minuutin sisällä maanjäristyksestä.

Viranomaisten mukaan järistys oli pintapuolinen ja tapahtui vain parisenkymmentä kilometriä merenpohjan alapuolella, mikä lienee saanut sen tuntumaan voimakkaammalta.

Iquique on tunnettu kuparikaivostoiminnastaan. Uutistoimisto Reutersin haastattelemat kaivosyhtiöiden edustajat kertovat, että järistys ja tsunami eivät ole vaikuttaneet kaivostoimintaan.

Vuonna 2010 Chileen iski 8.8 magnitudin maanjäristyksen aiheuttama tsunami, joka tappoi 526 ihmistä ja tuhosi useita rannikkokaupunkeja.Lähteet: Reuters, CNN

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt