Malesialaisministeri: Mustien laatikoiden tiedot voisi lähettää suoraan datakeskuksiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Malesialaisministeri: Mustien laatikoiden tiedot voisi lähettää suoraan datakeskuksiin

Mustan laatikon tekniikka ei ole ministerin mielestä ajan tasalla.

1.4.2014 22:47

Samalla kun lento MH370:n etsinnät jatkuvat, jatkuu myös keskustelu siitä, miten nyt syntynyt pattitilanne voitaisiin tulevaisuudessa estää.

Niin kauan kuin kadonneen lentokoneen musta laatikko pysyy kadoksissa, ei ole mitään varmuutta siitä, mitä lennolla tapahtui. Malesian liikenne- ja viestintäministeri Ahmad Shabery Cheek ehdottaakin nyt, että tulevaisuudessa niin kutsuttujen mustien laatikoiden kaikki data lähetettäisiin lennon kuluessa suoraan maissa sijaitseviin datakeskuksiin.

- Tässä yhteydessä en voi kuin todeta, että siinä missä kommunikaatioteknologia on kehittynyt dramaattisesti viimeisen viiden vuoden aikana, mustan laatikon tarina on pysynyt muuttumattomana viimeisen 30 vuoden ajan, Shabery Cheek totesi The Guardian –lehden mukaan.

Musta laatikko on itse asiassa oranssi ja sisältää viestintää kahdesta eri lähteestä: koneen ohjaamosta ja niin sanotusta lentoarvotallentimesta.

Joissakin lentokoneissa on jo nyt järjestelmä, joka välittää muutakin tietoa lentoyhtiölle, kuin mitä koneen ohjaamojen ja lennonjohtojen välillä keskustellaan. Tällaisia tietoja ovat mm. tiedot lennon korkeudesta ja koneen etäisyydestä määränpäästä.

Air Francen vuonna 2009 Atlantilla yllä tuhoutunut kone lähetti tällaisia signaaleja 10 minuutin välein, mikä helpotti koneen kohtalon selvittämistä. Silti kesti lähes kaksi vuotta, että kone löydettiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?