Nato: Suhteet Venäjän kanssa eivät voi jatkua entisellään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nato: Suhteet Venäjän kanssa eivät voi jatkua entisellään

Sotilasliitto Nato ei voi vahvistaa Venäjän joukkojen vetäytymisestä Ukrainan rajan läheisyydestä.

Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen.­

1.4.2014 14:20 | Päivitetty 1.4.2014 17:15

Naton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan siitä ei ole vielä näyttöä. Hänen mukaansa Venäjä on rikkonut Naton kanssa solmitun kumppanuuden periaatteita, minkä vuoksi suhteet eivät voi jatkua entisellään.

Ukraina kertoi eilen, että Venäjä on alkanut vähentää joukkojaan rajalta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo, että venäläisjoukkoja on rajalla edelleen liikaa. Merkel on esikuntansa mukaan kuullut Venäjän joukkojen vetäytymisestä henkilökohtaisesti presidentti Vladimir Putinilta.

Naton mukaan näyttöä Venäjän vetäytymisestä Ukrainan rajalta ei ole.­

Naton ulkoministerit puivat parhaillaan Brysselissä Ukrainan kriisiä. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier arvioi kokouksen alla, että Nato ja Ukraina voisivat mahdollisesti tehdä tiivistä yhteistyötä. Sen sijaan Ukrainan Nato-jäsenyyttä hän ei pitänyt tässä vaiheessa mahdollisena.

Ukrainan parlamentti hyväksyi aiemmin päivällä yksimielisesti yhteiset sotaharjoitukset Naton jäsenmaiden kanssa. Ensi kesänä on tarkoitus pitää kaksi harjoitusta Yhdysvaltain kanssa sekä erikseen harjoitukset myös Puolan sekä Romanian kanssa.

Ukraina on aiemminkin harjoitellut yhdessä Nato-maiden kanssa. Venäjää ovat erityisesti ärsyttäneet yhteiset laivastoharjoitukset amerikkalaisten kanssa Mustallamerellä.

Venäjä varoitti tänään Ukrainaa lähentymästä Natoon. Venäjän ulkoministeriön lausunnossa uhattiin, että Venäjän ja Ukrainan taloussuhteet riippuvat suuresti Ukrainan tulevasta ulkopolitiikasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?