Venäjän hallituksen erikoiskone kiersi tuntikausia erikoista ympyrää Krimin yllä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän hallituksen erikoiskone kiersi tuntikausia erikoista ympyrää Krimin yllä

Maanantaina Krimin yllä on lentänyt mystinen kone. Se nousi aamulla ilmaan Sotshista, kiersi tuntikausia kehää Krimin yllä, ja oli lasketumassa kello 21 aikaan Sotshiin Venäjälle.

31.3.2014 21:03

Krimin taivaalla kiersi iltaan asti lentokone, joka oli lähtenyt aamulla Sotshista. Kone kiersi täydellistä ympyrää, jonka läpimitta on reilut viisikymmentä kilometriä.

Suomessa koneesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Flightradar24 sivuston mukaan kyseessä on Tupolev Tu-214 -lentokone, joka lähti Moskovasta sunnuntaiaamuna ja laskeutui tuntemattomaan paikkaan. Tänä aamuna kone kuitenkin nousi ilmaan Sotshista kello 9.30 Suomen aikaa. Kone kiersi lähes 12 tuntia samaa kehää Krimin niemimaan yläpuolella.

Russian aviation -sivuston mukaan kyseessä on kone, joka on suunniteltu erityisesti Venäjän ilmavoimille ja presidentille. Kone operoi Venäjän puolustusministeriön alaisuudessa. Kone on varustettu laitteistolla, jota voidaan käyttää erikoistehtävissä. Venäjä ei ole kuitenkaan kertonut, mitä nämä tehtävät mahdollisesti ovat, ja miten kone eroaa tavallisesta Tupolev -lentokoneesta.

Asiantuntijoiden mukaan koneen kiertämä kehä ei ole normaalia lentoliikennettä.

- Syitä kiertämiseen voi olla monia, eikä niitä voi Suomesta käsin arvioida, kertoo Finavian viestinnän asiantuntija Kirsi Luhta IS:lle.

- Jos kiitotiellä on ruuhkaa, tai on huono sää, kone joutuu odottamaan laskeutumista. Mutta tuskinpa kone normaaliolosuhteissa tällaista ympyrää kiertäisi, Luhta lisää.

Sama kone kiersi ympyrää Laatokalla viime vuonna

Lentokoneen ei uskota myöskään mittaavan mitään, sillä useissa mittaustapauksissa lentokorkeus ja lennetyn ympyrän säde vaihtelevat.

Samainen Tupolev, jonka rekisterinumero on RA-64515, kiersi vastaavaa ympyrää Laatokan pohjoisosassa keväällä 2013. Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev vierailee parhaillaan Krimillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?