Putin soitti Obamalle - Yhdysvaltojen ja Venäjän tulkinnat keskustelusta varsin erilaisia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin soitti Obamalle - Yhdysvaltojen ja Venäjän tulkinnat keskustelusta varsin erilaisia

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet tunnin puhelimessa Ukrainasta, Yhdysvaltain viranomaiset kertovat.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on pyrkinyt etsimään ratkaisua Ukrainan kriisiin.­

28.3.2014 23:57 | Päivitetty 29.3.2014 1:37

Putinin ja Obaman välisen puhelun on arvioitu olleen ensimmäisen sen jälkeen, kun länsimaat alkoivat asettaa pakotteita Venäjää kohtaan aikaisemmin tässä kuussa.

Pakotteista huolimatta Venäjä on lisännyt joukkojaan Ukrainan itärajan läheisyydessä. Perjantaina Venäjän joukkojen vahvuudeksi alueella arvioitiin noin 40 000 sotilasta.

Obama kehotti perjantaina CBS:n haastattelussa Venäjää siirtämään joukkonsa pois Ukrainan rajalta ja etsimään kriisiin diplomaattista ratkaisua.

Obama on myös esittänyt Krimin niemimaalle sijoitettavaksi kansainvälisiä tarkkailijoita, jotka varmistaisivat, ettei paikallisia venäläisiä syrjitä.

Obaman ja Putinin välinen puhelu kesti noin tunnin. Valkoinen talo korostaa soittajan olleen nimenomaan Putin.

Valkoinen talo ja Kreml tiedottavat eri tavoilla puhelusta

Yhdysvaltain mukaan Putin soitti keskustellakseen Yhdysvaltain aiemmin tekemästä ehdotuksesta Ukrainan kriisin lopettamiseksi. Valkoisen talon tiedottajan mukaan Obama kehotti Putinia vastaamaan kirjallisesti Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn ehdotukseen, jonka tämä teki aiemmin tällä viikolla Haagissa.

Venäjän presidentin kotisivuilla kerrotaan, että puhelun aikana Putin kertoi olevansa huolissaan ääriliikehdinnästä Ukrainassa. Sivujen mukaan Putin ilmaisi huolensa myös Transnistrian alueen asukkaista. Moldovaan kuuluvalla alueella on venäläisjoukkoja, vaikka Moldovan hallitus on toistuvasti vaatinut niiden vetämistä pois.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon kertoi illalla, että Putin on ilmaissut hänellekin huolensa ääriryhmien toiminnasta Venäjän rajoilla. Banin mukaan Putin on kuitenkin vakuuttanut, ettei Venäjällä ole aikeita uusiin sotilaallisiin toimiin Ukrainassa.

Yksi yhtymäkohta molempien hallintojen tulkinnasta kuitenkin löytyy. Sekä Yhdysvallat että Venäjä kertovat maiden ulkoministerien John Kerryn ja Sergei Lavrovin suunnittelevan pikaista yhteistä tapaamista kriisin sovittelemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?