Tällaisilla laitteilla sukellusturman uhrit hinattiin pois luolastosta − "Voi ohjailla kuin lentokonetta" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällaisilla laitteilla sukellusturman uhrit hinattiin pois luolastosta − "Voi ohjailla kuin lentokonetta"

Suomalaiset kuolleet sukeltajat saatiin pois luolastosta vedenalaisten skootterien avulla.

28.3.2014 20:04 | Päivitetty 28.3.2014 20:08

Kaksi suomalaista luolasukelluksen harrastajaa kuoli luolastossa helmikuun alussa. Norjan viranomaiset valmistelivat pitkään vainajien nostamista 110 metrin syvyydestä Plurdalenin luolastossa Pohjois-Norjassa, mutta operaatiosta luovuttiin sen vaarallisuuden vuoksi.

  Se on vähän niin kuin torpedo, jonka perässä on potkuri.

Viime lauantaina 17 suomalaisen ryhmä saapui Plurdaleniin nostamaan vainajia. Sukeltajaliitto julkisti perjantaina raportin kahden kuolleen suomalaisen nosto-operaatiosta. Sen mukaan erittäin haastavissa oloissa tehty nosto sujui hyvin.

Nosto-operaatiosta julkaistun raportin mukaan sukeltajilla oli mukanaan 1100 kiloa varusteita, muun muassa viisi vedenalaista skootteria. Raportissa kuvaillaan, kuinka ensimmäinen uhri kuljetettiin kapean ja syvän käytävän läpi hinaamalla.

Kuvassa näkyy paikka, josta suomalaissukeltajien ruumiita on alettu nostaa.­

Hinauksessa käytettiin apuna vedenalaista skootteria. Myös toinen uhri kuljetettiin samanlaisella laitteella hinaamalla.

Ohjaillaan kuin lentokonetta

Vedenalainen skootteri on alun perin luolasukeltamista varten kehitetty, hyvin yksinkertainen ja käyttökelpoinen laite, kertoo Sukeltajaliiton laite- ja turvallisuusvaliokunnan jäsen Jouni Piispanen.

  Sitä käytetään lähes aina, kun pitää pitkiä matkoja taittaa luolassa.

− Se on vähän niin kuin torpedo, jonka perässä on potkuri. Se laitetaan köysillä sukeltajan vatsan alla olevaan lenkkiin kiinni ja torpedo hinaa sukeltajaa, joka voi yhdellä kädellä ohjailla laitetta niin kuin lentokonetta, Piispanen kuvailee.

Norjan viranomaiset Sturla Storrön poliisista valmistautuivat suomalaisten ruumiiden viimeiseen nostoon perjantaina.­

Piispasen mukaan vedenalaisia skoottereita käytetään nykyään myös urheilusukelluksessa, esimerkiksi virtaavissa vesissä. Laite antaa sukeltajalle nopeutta sekä laskee sukeltajan sykettä ja energiakuormaa. Piispasen mukaan halkaisijaltaan vain noin 30 senttimetrin pituinen skootteri sopii erityisen hyvin Plurdalenin luolaston kaltaisiin ahtaisiin olosuhteisiin.

− Sitä käytetään lähes aina, kun pitää pitkiä matkoja taittaa luolassa, Piispanen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?