Venäjä alkaa valvoa kaksoiskansalaisiaan – Putin haluaa etsiä ”kansallispetturit” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä alkaa valvoa kaksoiskansalaisiaan – Putin haluaa etsiä ”kansallispetturit”

Presidentti Vladimir Putin tukee lakialoitetta, jonka mukaan kaikkien venäläisten on ilmoitettava Venäjän viranomaisille mahdollisesta jonkin toisen maan kansalaisuudestaan rangaistuksen uhalla.

Aie kaksoiskansalaisten valvomisesta tuli esille torstaina, kun Putin tapasi Venäjän parlamentin ylähuoneen jäseniä.

28.3.2014 17:44

Aie kaksoiskansalaisten valvomisesta tuli esille torstaina, kun Putin tapasi Venäjän parlamentin ylähuoneen jäseniä. Perustuslakivaliokunnan edustaja Andrei Klishas esitti Putinille, että Venäjälle on säädettävä laki kaksoiskansalaisuuden ilmoitusvelvollisuudesta. Putin kannatti esitystä välittömästi.

  Tärkeintä on, että me rekisteröimme nämä tapaukset

- Meillä on täysi oikeus tietää, keitä Venäjällä asuu ja mitä he harrastavat, Putin sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Klishas muistutti, että esimerkiksi Yhdysvalloissa kansalaisuuden saanti edellyttää uskollisuudenvalan eli niin kutsutun lippuvalan vannomista Yhdysvalloille. Näin Venäjällä asuu siis joukko venäläisiä, jotka ovat vannoneet uskollisuuttaan myös Venäjän päävihollisena pidetylle Yhdysvalloille.

- Tämä esimerkki ulkomaan kansalaisuuden ottavien ihmisten valasta ei saa jäädä ilman huomiota, Putin säesti Klishasia.

Vladimir Putinin aikoo ajaa eteenpäin lakia, jonka mukaan Venäjän kansalaisten tulee ilmoittaa mahdollisesta kaksoiskansalaisuudesta rangaistuksen uhalla.

Klishasin mukaan kaksoiskansalaisuuden salaamisesta pitää lisäksi säätää jokin rikosoikeudellinen rangaistus. Hänen mukaansa sopiva rangaistus voisi olla esimerkiksi yhdyskuntapalvelu.

- Tärkeintä on, että me rekisteröimme nämä tapaukset ja vastuuseikka on sellainen, jota te voitte miettiä yhdessä duuman ja hallituksen kanssa, Putin sanoi.

Putin lanseerasi käsitteen ”kansallispetturit”

Venäjällä on tähän mennessä ollut jo kansalaisjärjestöjä koskeva laki ”ulkomaalaisista agenteista”, mutta nyt näyttää siis siltä, että Putin alkaa etsiä ulkomaalaisia agentteja myös kaksoiskansalaisuuden omaavien venäläisten joukosta.

  Tämä on puolustautumista ”viidettä kolonnaa” vastaan, mistä presidenttikin muistutti puheessaan.

Kun Putin puhui maansa parlamentille reilu viikko sitten Krimin liittämisen kunniaksi, hän ilmoitti puheessaan epäilevänsä, että länsi laskee Venäjän sisäisen ”viidennen kolonnan” eli erilaisten ”kansallisten pettureiden” varaan, kun se yrittää horjuttaa Venäjän valtiota.

Useat venäläiset tutkijat ovat jo kiinnittäneet huomiota Putinin lanseeraamaan termiin ”kansallispettureista”, joka on kuin suoraa jatkoa Neuvostoliiton aikana käytössä olleelle kansanvihollinen-termille.

Putin tapasi Kremlissä perjantaina juuri nimettyä Venäjän armeijan henkilöstöä.

Kaksoiskansalaisten ilmoittautumisvelvollisuus näyttää siis olevan yksi uusi konkreettinen keino, jonka avulla Putin haluaa etsiä potentiaaliset kansallispetturit, jotka voisivat nousta hänen omaa valtaansa vastaan Venäjällä.

- Tämä (lakialoite) liittyy siihen, että osa meidän eliitistämme pitää jo hallussaan länsivaltojen kansalaisuutta tai he pyrkivät saamaan sellaisen, ja siten he saattavat pettää Venäjän kansalliset intressit, kommunistien kansanedustaja Vadim Solovjev sanoi RBK-lehdelle.

Liberaalidemokraattien kansanedustaja Aleksei Didenko ilmoitti kannattavansa myös sitä, että kaksoiskansalaisuuden salaaminen säädetään rangaistavaksi teoksi.

- Tämä on puolustautumista ”viidettä kolonnaa” vastaan, mistä presidenttikin muistutti puheessaan. Että ei tulisi sellaisia tilanteita kuin Ukrainassa, jossa osa kaksoiskansalaisuuden omaavista kansanedustajista muutti mielipidettään sen jälkeen, kun he olivat käyneet toisen kotimaansa suurlähetystössä keskustelemassa, Didenko sanoi.

2011 Putin ymmärsi kaksoiskansalaisuutta

Kun kaksoiskansalaisuuden ilmoittamisvelvollisuus tulee Venäjällä voimaan, oman virallisen ilmoituksensa joutuvat tekemään siis esimerkiksi Suomen kaksoiskansalaisuuden omaavat venäläismiljardöörit Gennadi Timtshenko ja Boris Rotenberg perheineen. 

Venäläisiä tunnuksettomia joukkoja Krimillä maaliskuussa.

Sama velvollisuus tulee todennäköisesti koskemaan myös lukuisia Suomessa asuvia tavallisia venäläisiä viimeistään siinä vaiheessa, jos he muuttavat takaisin Venäjälle tai menevät käymään Venäjällä.

  Ongelma on siinä, että laissa edellytetään, että kansalaisjärjestön on ilmoittauduttava itse ulkomaalaisten agenttien rekisteriin.

Vielä vuonna 2011 Putin suhtautui Timtshenkon Suomen kansalaisuuteen hyvin ymmärtävästi.

- Tietääkseni hän todellakin otti Suomen kansalaisuuden, mutta hän on myös Venäjän kansalainen. Minusta se on normaalia, että nykyaikana ihminen voi valita itselleen minkä tahansa asuinpaikan, mutta tuntea silti yhteyttä synnyinmaahansa. Tosin sellaiselle ihmiselle kuin minä, se ei ole mahdollista, Putin sanoi tuolloin lehdistötilaisuudessa, kun häneltä kysyttiin hänen ystävyyssuhteestaan Timtshenkoon.

Venäjällä on jo nyt voimassa laki, jonka mukaan korkeita valtiollisia virkoja eivät voi pitää hallussaan ihmiset, joilla on jonkin toisenkin maan kansalaisuus.

Lakia ulkomaalaisista agenteista kiristetään?

Torstain tapaamisessa Venäjän parlamentin ylähuoneen edustaja Andrei Klishas esitti huolensa myös siitä, että Venäjällä nyt voimassa oleva laki ulkomaalaista agenteista ei ole toiminut halutulla tavalla. Lain mukaan ulkomaalaista rahoitusta saavien kansalaisjärjestöjen on tunnustauduttava ulkomaalaisiksi agenteiksi.

Klishasin mukaan vain yksi kansalaisjärjestö on tähän mennessä ilmoittautunut vapaaehtoisesti ulkomaalaiseksi agentiksi, joten lakia olisi muutettava.

- Ongelma on siinä, että laissa edellytetään, että kansalaisjärjestön on ilmoittauduttava itse ulkomaalaisten agenttien rekisteriin. Meidän ehdotuksemme on, että oikeusministeriö voisi jatkossa itse liittää kansalaisjärjestöt rekisteriin ja järjestöt puolestaan voisivat valittaa tästä päätöksestä oikeusteitse, Klishas sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?