Janukovitsh vaatii: Koko Ukrainaan kansanäänestys eri alueiden kohtalosta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Janukovitsh vaatii: Koko Ukrainaan kansanäänestys eri alueiden kohtalosta

Syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitsh antoi perjantaina julkisuuteen uuden lausunnon, jossa hän vaatii Krimin tapaisten kansanäänestysten ulottamista koko Ukrainaan.

Ukrainan entinen presidentti Viktor Janukovitsh tiedotustilaisuudessaan 28. helmikuuta.

28.3.2014 12:26

- Vetoan kaikkiin terveellä järjellä ajatteleviin ukrainalaisiin: älkää antako vallankaappaajien käyttää teitä hyväkseen. Vaatikaa, että Ukrainan kaikkien alueiden statuksen määrittelemisestä on järjestettävä kansanäänestys, Janukovitsh sanoo kirjallisessa lausunnossaan uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Janukovitsh ei suoraan kerro, mitä näissä "alueiden statusta" koskevissa kansanäänestyksissä pitäisi hänen mielestään kysyä, mutta mitä ilmeisimmin hän tarkoittaa Krimin tapaista äänestystä siitä, haluaisivatko eri alueet kuulua Ukrainaan vai Venäjään.

- Vain kansanäänestys voisi tasapainottaa merkittävällä tavalla poliittista tilannetta ja säilyttää Ukrainan itsenäisyyden ja yhtenäisyyden, Janukovitsh kirjoittaa vetoomuksessaan, joka on osoitettu hänen oman puolueensa edustajille.

Tässäkään kohtaa Janukovitsh ei perustele tarkemmin, miten kansanäänestykset olisivat hänen mielestään omiaan säilyttämään Ukrainan "yhtenäisyyden", jos esimerkiksi venäläisvoittoisilla hallintoalueilla tulokseksi saataisiin Krimin tapaan se, että kansa haluaisi liittää kyseiset alueet Venäjään.

Janukovitshin mukaan Ukrainaan toukokuulle suunnitellut ennenaikaiset presidentinvaalit ovat perustuslain vastaiset ja ne ovat vain omiaan kärjistämään Ukrainan tilannetta entisestään.

- Omin päin valtaan tulleilla ei ole Ukrainan kansalta luottamuksen mandaattia eikä heillä ole oikeutta viedä kansalta heidän ääntään perustuslain vastaisilla muutoksilla, kuten esimerkiksi (ennenaikaisilla) presidentinvaaleilla, Janukovitsh kirjoittaa.

Janukovitsh sanoo olevansa myös varma, että hänen oma syrjäyttämisensä oli lännessä suunniteltu operaatio.

- Me kaikki tiedämme, että Ukrainan tulevaisuus ratkaistaan kaukana Ukrainan ulkopuolella ja tavoilla, jotka ovat kaukana demokraattisesta. Ukrainan laillisen valtarakenteen kaataminen suunniteltiin lännessä vastoin kansainvälistä oikeutta eikä Ukraina ole ensimmäinen, jossa tällainen operaatio toteutetaan, Janukovitsh kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?