Eversti evp: "Venäjä pitää saaliinsa - voi tulla jäätynyt konflikti" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Eversti evp: "Venäjä pitää saaliinsa - voi tulla jäätynyt konflikti"

Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii politiikallaan hajottamaan ja hallitsemaan EU:ta. Näin arvioi maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, eversti evp. Arto Nokkala.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, eversti evp. Arto Nokkala.­

27.3.2014 12:01

- Hänen kohteenaan ovat EU:n suuret maat: Saksa, Ranska ja Italia, ei EU-kokonaisuutena. Sellainen hajota ja hallitse –ote, Nokkala kuvailee.

Venäjän presidentti Vladimir Putin.­

Nokkalan mukaan Putin on noudattanut päämääriltään selkeää politiikkaa koko valtakautensa ajan. Hän ei usko, että Vladimir Putin pyrkisi pitkään vastakkainasetteluun lännen kanssa, ainakaan, jos siitä on haittaa Venäjän taloudelle.

- Ei ole mahdotonta, että Krimin tapahtumat olivat virhearvio, johon ajauduttiin Ukrainan tapahtumien myötä. Kulissien takana voi nyt olla kova vääntö, miten siitä päästäisiin irti.

Myös toinen vaihtoehto on.

- Siitä voi tulla jäätynyt konflikti. Venäjä pitää saaliinsa.

Nokkalan uusi kirja Kyky ja tahto – Suomen puolustus murroksessa (Docendo) julkaistiin tänään. Nokkalan mukaan on selvää, että Ukraina tilanne herättää Nato- ja muutakin puolustuskeskustelua Suomessa.

- En lähde kirjassa sanomaan, että Suomen pitäisi liittyä Natoon. En halua ottaa kantaa suuntaan tai toiseen, jotta en loppuelämäkseni leimaantuisi Nato-mieheksi tai Naton vastustajaksi. Kirjassa arvioidaan, että Suomen ei vielä ole pakko liittyä Natoon, jos puolustuksen rahoituksesta pidetään huolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?