Suomalaisasiantuntija Naton Transnistria-pelosta: "Hyvä kysymys, miksi tämä halutaan nyt nostaa esille"

Naton Euroopan joukkojen komentaja ja Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali Philip Breedlove varoitti sunnuntaina, että Venäjä saattaa pyrkiä laajentamaan valtaansa uusille alueille, kuten Transnistriaan.

Transnistria ja sen pääkaupunki Tiraspol ovat Euroopan köyhimpiä seutuja.

23.3.2014 20:41 | Päivitetty 23.3.2014 19:26

Breedlove totesi, että Venäjä on koonnut runsaasti sotilaallista voimaa Ukrainan itärajan läheisyyteen, mikä saattaa viitata Moldovan Transnistrian alueeseen kohdistuvaan uhkaan.

  Transnistrian johto on jo kauan hakenut liittymistä Venäjään.

Pikkuruinen Transnistria on ollut konfliktissa Moldovan hallituksen kanssa vuodesta 1989 lähtien. Alue on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi ja sen tavoitteena on ollut Venäjään liittyminen siitä huolimatta, ettei sillä ole yhteistä rajaa Venäjän kanssa.

- Tässä on tietysti taustalla se, että Transnistria on erittäin pitkäaikainen, niin sanottu jäätynyt konflikti. Transnistrian johto on jo kauan hakenut liittymistä Venäjään. Siinä suhteessa tästä voi tietysti halutessaan vetää sellaiset johtopäätökset, että Venäjän seuraava askel voisi olla sitten Transnistria, kommentoi Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro Breedloven lausuntoa.

Kangaspuron mukaan Venäjän sotilaallinen voima epäilemättä riittäisi operaatioon. Hän kuitenkin mainitsee, että toistaiseksi ei ole ollut nähtävissä merkkejä konkreettisista toimista.

  Se on köyhä alue ja siellä on tietysti venäläisiä joukkoja takaamassa nykyisen jäätyneen konfliktin olemassaoloa. Mutta verrattuna Sevastopoliin, ei siellä ole sellaista sotilastukikohtaa, jolla olisi strategista merkitystä.

- On hyvä kysymys, miksi nyt halutaan nostaa tämä asia esille. Se saattaa ihan yhtä hyvin liittyä johonkin Naton sisäisiin strategiakeskusteluihin ja keskusteluun siitä, minkälaista politiikkaa Naton pitäisi suhteessa Venäjään noudattaa.

"Transnistrian liittäminen Venäjään ei välttämätöntä"

Kangaspuron mukaan on selvää, että Naton sisällä käydään parhaillaan tällaista keskustelua. Hän arvelee, että ainoa asia, mikä saattaisi tehdä Transnistrian kysymyksestä ajankohtaisen, on Moldovan EU:n kanssa solmima yhteistyösopimus ja neuvottelut, joita EU ja Moldova käyvät keskenään.

- Toisaalta kun poliittista puolta katsotaan, niin todennäköisesti jäätynyt konfliktikin riittää tekemään Moldovan liittymisen ongelmalliseksi. Assosiaatiosopimus on kuitenkin eri asia kuin varsinainen liittyminen.

Tässä valossa Kangaspuro ei näe, että Venäjälle olisi välttämätöntä liittää itseensä kaukana sijaitsevaa Transnistriaa.

- Se on köyhä alue ja siellä on tietysti venäläisiä joukkoja takaamassa nykyisen jäätyneen konfliktin olemassaoloa. Mutta verrattuna Sevastopoliin, ei siellä ole sellaista sotilastukikohtaa, jolla olisi strategista merkitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?