Mihin mysteerikone katosi? Nyt puhuu kokenut lentäjä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mihin mysteerikone katosi? Nyt puhuu kokenut lentäjä

Kokenut lentäjä kertoi The Guardianille näkemyksiään kadonneesta MH370-koneesta. Lentäjä työskentelee suuressa lentoyhtiössä, mutta ei halua paljastaa henkilöllisyyttään.

Onko tässä satelliittikuvassa lentokoneen osa?­

21.3.2014 21:09

Millaisissa olosuhteissa tekisit hätäilmoituksen?

- Hätätilanteessa kaikki lentäjät on koulutettu toimimaan samoin. Aluksi varmistamme, että lentokone lentää turvallisesti. Jos näin ei tapahdu, huolehdimme siitä aivan aluksi. Kun lentokone lentää turvallisesti eikä uhkia ole näköpiirissä, suuntaamme kohti lentokenttää tai turvallista aluetta, jos tilanne on akuutti. Kumpi tahansa lentäjistä pystyy tekemään hätäkutsun muutamassa sekunnissa, jos tilanne sitä vaatii.

Kuinka joku voisi päästä ohjaamoon?

- Ovessa on koodi, jonka vain henkilökunta tietää. Ovessa on myös ovikello, mutta jos joku painaa sitä, lentäjät tarkistavat, kuka pyrkii ohjaamoon. Emme avaa ovea, jos matkustaja on lähietäisyydellä. Jos poistumme wc:hen, emme mene takaisin ohjaamoon, jos matkustaja on lähietäisyydellä. Ovi ja lukitussysteemi ovat hyvin vahvoja ja luodinkestäviä. Kun ovi on lukittu, kukaan ei pääse sisään.

Voiko lentäjä päästä käsiksi tutkavastaajaan ja ACARS-systeemiin ilman, että matkustamohenkilökunta alkaa ihmetellä?

- Systeemit sijaitsevat erityisessä paikassa, eivätkä lentäjät mene sinne ilman hyvää syytä. Jos lentäjä haluaisi mennä sinne ilman hyvää syytä, toinen lentäjä kysyisi, miksi hän tekee sen. Mutta jos ACARS-systeemin haluaa pysäyttää, se onnistuu helposti ohjaamosta. Yksi kysymys, joka usein esitetään on, voiko mustan laatikon kytkeä pois päältä. Vastaus on, ettei voi. Onko normaalia, että lentäjällä on lentosimulaattori kotona?

- Se ei ole kovin epätavallista, lentäjät yleensä rakastavat työtään. Minulla on lentosimulaattoriohjelma tietokoneellani, mutta en käytä sitä kovin usein. Työ on ennemmin elämäntyyli kuin yhdeksästä viiteen -työ, joten en näe sitä huolestuttavana, että kapteenilla oli simulaattori kotonaan.

Mitä ajattelet teorioista, joita onnettomuudesta on esitetty?

- Ei olisi oikein, että yrittäisin spekuloida sillä, mitä on tapahtunut, mutta mielestäni on tärkeää erottaa se, mitä tiedämme ja mitä emme tiedä. Tiedämme, että lentokone on muuttanut kurssiaan tarkoituksellisesti, ja että tutkavastaajat ja ACARS on kytketty pois päältä tarkoituksellisesti tai ovat kaatuneet samanaikaisesti, mikä on epätodennäköistä. Tiedämme, että kone on lentänyt useita tunteja sen jälkeenkin, mikä viittaisi, että kyseessä ei ole pommi- tai muun tyyppinen isku.

- Sanoisin, että on mahdollista, että joku on murtautunut ohjaamoon, tai että koneen paine on laskenut tai että on sattunut tulipalo.

Lue koko juttu täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?