Jos malesialaiskoneen jäänteitä löytyy - mitä seuraavaksi? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Jos malesialaiskoneen jäänteitä löytyy - mitä seuraavaksi?

Tutkijoilla olisi edessään valtava työ etsiä matkustajakone Intian valtameren pohjasta.

21.3.2014 11:26 | Päivitetty 21.3.2014 12:33

Kansainvälinen etsintäryhmä jatkoi perjantaina eteläisellä Intian valtamerellä satelliittikuvista havaittujen esineiden etsintää sekä lentokonein että pinta-aluksista, joita on paikalla vasta kaksi. Lisää laivoja on luvassa kuitenkin Kiinasta ja Australiasta.

Mikäli kadonneen malesialaiskoneen jäänteitä löytyisi kellumasta merestä, se merkitsisi ainakin uuvuttavan epätietoisuuden päättymistä. Myös etsinnät Kaakkois-Aasiassa voitaisiin lopettaa.

Löydöstä voitaisiin myös tehdä johtopäätös, että Malaysia Airlinesin koneen ohjaamossa tapahtui jotain yllättävää ja dramaattista, jonka seurauksena kone teki liki täyskäännöksen kurssiltaan ja putosi lopulta lennettyään polttoaineensa loppuun.

Itse koneen ja etenkin sen lentotallentimien löytäminen olisi kuitenkin yhä valtava urakka.

Mallinnus, luotaus, sukellusrobotit

Tutkijoiden pitäisi ensin yrittää päätellä merivirtojen perusteella, kuinka kauas ja mihin suuntaan pinnalla kelluva romu olisi matkannut itse putoamispaikasta. Tämä johdattaisi etsijät uudelle alueelle, joka sekin olisi vielä erittäin suuri. Merivirtojen liikkeiden mallinnusta ajassa taaksepäin ei kyetä tekemään täysin tarkasti.

Paikalle pitäisi nopeasti saada aluksia, joilla on käytössään vedenalaiseen etsintään sopiva kaikuluotain. Sillä yritettäisiin tavoittaa Boeing 777-200 -koneen ns. mustien laatikkojen lähettämä paikannussignaali.

Signaalin etsinnällä on kiire, sillä lähettimen akku loppuu noin 30 päivässä. Jäljellä on siis enää noin 17 päivää, koska kone katosi 8. maaliskuuta.

Signaali ei myöskään yllä vedessä välttämättä kuin 2000-3000 metrin päähän, ja meri on alueella 3500-5000 metriä syvä. Myös merenpohjan muodot voivat haitata signaalin kulkua. Siksi signaalia etsivät laitteet on laskettava syvälle pinnan alle.

Mikäli mustia laatikoita ei löydetä määräajassa, viimeiseksi vaihtoehdoksi jää tutkia merenpohjaa kaikuluotaimella ja sukellusroboteilla. Alue on kuitenkin niin suuri, että tehtävään voi kulua aikaa jopa vuosia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?