USA määräsi lisää pakotteita Venäjälle - listalla Timtshenko ja Rotenbergit - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA määräsi lisää pakotteita Venäjälle - listalla Timtshenko ja Rotenbergit

Yhdysvallat on määrännyt lisää taloudellisia pakotteita Venäjälle.

20.3.2014 17:46 | Päivitetty 20.3.2014 19:06

Pakotteista ilmoittanut presidentti Barack Obama uhkasi iskeä suoraan Venäjän talouteen.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan pakotelistalla ovat muun muassa Gennadi Timtshenko sekä Arkadi ja Boris Rotenberg.

Yhdysvaltojen laajentuneelle pakotelistalle joutuneilla kolmella liikemiehellä on paljon kytköksiä Suomeen. Timtshenkolla ja Boris Rotenbergilla on Venäjän kansalaisuuden lisäksi Suomen passi.

Timtshenko ja Rotenbergit omistavat Helsingin areenan ja 49 prosenttia jääkiekkojoukkue Jokereista. Lisäksi Rotenbergien perheen hallussa on esimerkiksi Kirkkonummella sijaitseva Långvikin hotelli- ja kongressikeskus sekä useita kiinteistöjä ja yrityksiä ympäri Suomea.

Liikemiesten omistamia yhtiöitä on yhdistetty veroparatiiseihin. Kolmikko kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin sisäpiiriin. Miljardöörit ovat rikastuneet etenkin Kremlin hallinnassa olevilla energia- ja pankkialoilla. Ennen Sotshin olympialaisia heidän uutisoitiin saaneen useita kisoihin liittyviä rakennusurakoita ilman kilpailutusta.

Rotenbergien ja Timtshenkon lisäksi listalle joutuivat esimerkiksi Venäjän valtion rautatieyhtiön johtaja Vladimir Jakunin, presidentinhallinnon henkilöstöpäällikkö Sergei Ivanov ja Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen johtaja Sergei Mironov.

Yhdysvallat pitää sanktiolistalla olevia ukrainalaisia ja venäläisiä poliitikkoja ja sotilaita vastuullisina Venäjän aseelliseen väliintuloon Krimillä ja laittoman kansanäänestyksen järjestämiseen niemimaalla. Pakotelistalle joutuminen tarkoittaa käytännössä Yhdysvalloissa sijaitsevien varojen ja yritystoiminnan jäädyttämistä sekä matkustusrajoitteita.

Yhdysvallat myös lisää tukeaan Ukrainalle, Obama ilmoitti.

- Yhdysvaltain ja Naton tuki Ukrainalle on vankkumaton, presidentti sanoi.

Myös EU:n odotetaan laajentavan omaa pakotelistaansa tänään pidettävässä huippukokouksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?