Alustavien tulosten mukaan 95,5 prosenttia äänesti Venäjään liittymisen puolesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Alustavien tulosten mukaan 95,5 prosenttia äänesti Venäjään liittymisen puolesta

Alustavien virallisten tulosten mukaan 95,5 prosenttia äänestäjistä kannatti Venäjään liittymistä Krimin kansanäänestyksessä.

Kansan heilutti Venäjän ja Krimin lippuja Leninin aukiolla Simferopolissa.

16.3.2014 20:17 | Päivitetty 16.3.2014 22:46

Simferopolin kaupungissa Krimillä useat tuhannet ihmiset ovat rynnänneet kaduille juhlimaan kansanäänestyksen alustavia tuloksia, kertoo paikalla oleva STT:n toimittaja.

Toimittajan mukaan ihmiset kantavat Venäjän lippuja ja huutavat yhteen ääneen Venäjän nimeä.

Alustavien virallisten tulosten mukaan 95,5 prosenttia äänestäjistä kannatti Krimin liittymistä Venäjään.

STT:n toimittajan mukaan tieto alustavista äänestystuloksista muutti kaupungissa vallinneen painostavan tunnelman valtavaksi riemuksi.

Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti raportoi alkuillasta, että ovensuukyselyjen mukaan 93 prosenttia tukisi Venäjään liittymistä. Toisen venäläisen uutistoimiston, Interfaxin, mukaan äänestysaktiivisuus oli yli 80 prosenttia.

Viralliset äänestystulokset ovat valmiina maanantaina. Käytännössä äänestäjillä oli tarjolla kaksi vaihtoehtoa: Venäjä ja Venäjä. Ensimmäisessä vaihtoehdossa äänestäjä saattoi kannattaa Krimin liittymistä takaisin osaksi Venäjää. Toinen vaihtoehto oli kannattaa vuoden 1992 Krimin tasavallan perustuslain käyttöönottoa osana Ukrainaa. Myös tämä voi lisätä Venäjän vaikutusvaltaa alueella.

Venäjään liittymisen puolesta oli antamassa ääntään sevastopolilainen Aleftina Klimova, 80.

- En ole nukkunut koko yönä, olen odottanut tätä hetkeä ja kaikki on menossa, kuten toivoinkin, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Synkemmällä tuulella oli simferopolilainen Natalia Jegorova, 38.

- Jos Krim liittyy äänestyksen jälkeen Venäjään, muutan varmasti pois. Käsitykseni vapaudesta ei salli minun asua sellaisessa valtiossa kuin Venäjä, hän sanoi STT:lle.

Mielipiteet ovat jakautuneet Jegorovan perheenkin sisällä.

- Vanhempani näkevät Venäjän pelastuksena, kuten myös sisareni, joka uskoo propagandaa siitä, että Ukrainan uusi johto koostuu fasisteista. Olen siksi vähentänyt yhteydenpitoani heihin, mikä on surullista.  

Äänestys alkoi jo ennen uurnien aukeamista

Jegorovan mukaan monet tukevat liittymistä Venäjään paitsi historiallisista syistä, myös siksi, että alueen viestimet ovat lähettäneet jatkuvaa Venäjä-mielistä uutisointia.

Hän itse ei aikonut äänestää ollenkaan. Myös Krimin tataarit ilmoittivat boikotoivansa äänestystä, koska molemmat äänestysvaihtoehdot ovat huonoja.

Vaalien alla esitettiin syytöksiä myös vaalivilpistä. Ukrainan hallinto syytti Krimin hallintoa ylimääräisten äänestyslippujen tuottamisesta. Uutistoimisto AFP raportoi, että osalla äänestyspaikoista äänestettiin jo ennen virallisten äänestyspaikkojen avautumista.

Länsimaat tuomitsivat sunnuntaina jälleen kovasanaisesti äänestyksen. EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ilmoittivat, että Krimin vaaleja ei voida hyväksyä.

Myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) kieltäytyi lähettämästä vaalitarkkailijoita alueelle.

Venäjä ilmoitti, että se kunnioittaa Krimin kansan tahtoa.  

Ruplat käyttöön

Krimin varapääministeri Rustam Temirgalijev hehkutti puolestaan sanomalehti Kyiv Postille, että Krimin valuutanvaihto Ukrainan grivnasta ruplaksi olisi jo käynnissä.

- Huhtikuusta lähtien Venäjän ruplat käyvät täällä, hän sanoi lehdelle. Ukrainan puolustusministerin mukaan Ukraina ja Venäjä sopivat pidättäytyvänsä toistaiseksi sotilaallisista toimista Krimillä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen arvioi, että Krimin kohtalona on jäädä harmaaksi alueeksi Eurooppaan, jonka eroa Ukrainasta ei tunnusteta. Hän uskoo, että tällainen tilanne vaikuttaa kielteisesti krimiläisten arkielämään, sillä he ovat aiemmin eläneet vuosikymmeniä sovussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?