Rakastumisen hinta on kuolema – uutuuskirja kertoo naisten karusta asemasta Italian mafiaperheissä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rakastumisen hinta on kuolema – uutuuskirja kertoo naisten karusta asemasta Italian mafiaperheissä

Italialaistoimittaja kertoo uutuuskirjassaan mafian naisten roolista ja kunniaväkivallasta. Mafiaperheessä toiseen rakastunut aviovaimo voidaan surmata pelkästä epäilystä.

Italialaistoimittaja Lirio Abbate haluaa rohkaista mafiasukujen naisia jättämään alistavan kulttuurin.­

16.3.2014 0:03

Lapsi parkuu pihassa äidin perään. Kaasuliedellä porisee tomaattikastike, joten anoppi päättelee miniänsä olevan lähettyvillä. Miniä ei kuitenkaan palaa, ei sinä päivänä eikä koskaan. Edes ruumista ei löydetä.

Suvun miehet ovat murhanneet naisen, koska uskovat hänen pettäneen vankilassa olevaa miestään.

Toisessa perheessä nuori kolmen lapsen äiti yrittää paeta väkivaltaista miestään, joka on uhannut häntä aseella. Hän etsii turvaa vanhempiensa luota, mutta isä lähettää hänet takaisin miehensä luo. – Tämä on sinun avioliittosi, ja tämän kanssa sinun on nyt tultava toimeen elämäsi loppuun asti, isä ilmoittaa.

Mafiaan erikoistuneen italialaistoimittajan Lirio Abbaten mukaan Calabrian mafiaperheissä on selvät säännöt: Naisen on oltava uskollinen aviomiehelleen kuolemaansa saakka. Vaikka nainen jäisi nuorena leskeksi, hänelle ei sallita uutta rakkautta. Jos vaimon tai lesken epäillään rakastuneen toiseen, hänet tapetaan.

"Nainen on omaisuutta"

Abbaten mukaan Calabrian mafian miehet pitävät suvun naisia omaisuutenaan. Naisen paikka on kotona, ja jos hän liikkuu kodin ulkopuolella, miehet valvovat hänen liikkeitään tarkasti. Esimerkiksi kahvilla käyminen kylän kahvilabaarissa naispuolisen ystävän kanssa ei ole sallittua. – Naisen tehtävä on pitää huolta perheestä, kodista ja miehestään. Kaikkein tärkeintä on synnyttää poikia.

Poikia ja miehiä mafiasuvut pitävät arvossa, sillä toisin kuin naiset, he kantavat naimisiin mentyäänkin perheensä sukunimeä ja voivat toimia tappajina. – Kun poika syntyy, perhe tutkii heti hänen käsiään ja katsoo, onko hänellä hyvä liipasinsormi.

Naisten esineellistäminen on Abbaten mukaan mafiaperheiden kulttuurissa niin syvällä, että moni nainen pitää ahtaisiin raameihin pakotettua elämäänsä täysin normaalina. Jotkut ovat kuitenkin nousseet kapinaan ja ryhtyneet tavoittelemaan toisenlaista elämää.

Abbate on kirjoittanut juuri suomeksi käännetyn kirjan Mafian naiset, joka kertoo naisten asemasta mafiaperheissä. Hän kertoo siinä tositarinoita sekä kunniaan liittyvistä murhista että naisista, jotka ovat onnistuneet irrottautumaan mafiasta. – Toivon, että kirjani voi rohkaista muitakin naisia nousemaan kapinaan.

Rakkauden ja hengenvaaran tähden

– Kirjani kertoo rohkeista naisista, jotka ovat löytäneet todellisen rakkauden ja ymmärtäneet sen kautta, ettei heidän siihenastinen elämänsä ole ollut normaalia, Abbate sanoo.

Hänen kirjassaan naiset kyseenalaistavat mafian alistavan kulttuurin aina nimenomaan rakkauden vuoksi. Toimittaja ei kuulemma koskaan ole kuullut naisesta, joka olisi katkaissut siteet mafiasukuunsa ihan vain oman itsensä takia, esimerkiksi voidakseen opiskella tai luoda uraa.

Abbate selittää ilmiötä sillä, että vapaudesta maksettava hinta on todella kova. Abbaten tuntemissa tapauksissa naiset ovat onnistuneet pakenemaan mafiasukuaan ryhtymällä yhteistyöhön viranomaisten kanssa, todistamalla sukuaan vastaan ja pääsemällä todistajansuojeluohjelmaan. Heidän lapsensa ovat kuitenkin jääneet mafiasuvun hoiviin.

– Naiset joutuvat luopumaan lapsistaan vapauden tähden. Siksi he eivät tavoittele vapautta ennen kuin ovat rakastuneet ja tietävät siksi henkensä olevan uhattuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?