Venäläissotilaat tunkeutuneet Krimin lähialueelle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläissotilaat tunkeutuneet Krimin lähialueelle

Kymmeniä venäläissotilaita on tunkeutunut Krimin lähialueelle Arbatskaja Strelkan maakielekkeelle, kertovat Ukrainan rajaviranomaiset.

Ukrainalaisia sotilaita Sevastopolin lähellä lauantaina.­

15.3.2014 19:36 | Päivitetty 15.3.2014 20:46

Uhka mahdollisesta sotilaallisesta yhteenotosta Krimillä kasvoi lauantaina, kun Ukrainan puolustusministeriö kertoi kymmenien venäläissotilaiden tunkeutuneen Krimin lähialueelle Arbatskaja Strelkan maakielekkeelle.

Alue sijaitsee Krimin niemimaan koillisosassa ja erottaa toisistaan niemimaan ja emämaa Ukrainan.

Ukrainan mukaan alueelle tuli 60-80 sotilasta, kolme taisteluhelikopteria ja kolme panssaroitua miehistönkuljetusvaunua. Ukraina lähetti paikalle lentokoneita ja maajoukkoja puolustusasemiin. Joukot eivät kuitenkaan tiettävästi ottaneet yhteen, vaan pysyivät asemissaan.

Rajaviranomaisten mukaan venäläissotilaat ovat kertoneet tulleensa vartioimaan kaasunpumppausasemaa mahdollisten terrori-iskujen varalta.

Ukrainan puolustusministeriö kertoi venäläissotilaiden miehittäneen alueella Strelkovojen kylän, mutta rajavartijat kiistivät tiedon.  

Venäjä jäi yksin turvaneuvostossa

Venäjä torjui lauantaina odotetusti YK:n turvallisuusneuvoston Krim-lauselman. Lauselma olisi julistanut sunnuntaina pidettävän Krimin kansanäänestyksen mitättömäksi.

Lauselma sai 13 puoltoääntä 15-henkisessä neuvostossa. Venäjä pystyi kuitenkin yksin torjumaan sen veto-oikeudellaan, koska se on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen. Kiina oli poissa äänestyksestä.

Moskovassa kymmenettuhannet ihmiset protestoivat Venäjän tunkeutumista Ukrainaan. Uutistoimisto AFP:n arvion mukaan Moskovan keskustaan oli kokoontunut arviolta 50 000 mielenosoittajaa.

Protestoijat heiluttelivat Ukrainan lippuja ja vaativat presidentti Vladimir Putinia vetämään joukot pois. Joissakin kylteissä Venäjän toimia verrattiin natsi-Saksan tekoihin toisen maailmansodan alla, kun se vaati itselleen Tshekkoslovakian sudeettialueet.

Venäjä ja Krimin niemimaa ottivat sunnuntaina mittaa toisistaan myös rugby-ottelussa joka pelattiin alueen pääkaupungissa Simferopolissa. Peli päättyi symbolisesti tasalukemiin 59-59. Tulos saikin väkijoukon hurraamaan.

- Kaikki on tasavertaista ja hyvin. Samoin tulee olemaan huomisen kansanäänestyksen jälkeen, arvioi yleisössä ollut Viktor Kobus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?