Krimin parlamentin puhemies: Liitymme Venäjään maaliskuun lopussa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Krimin parlamentin puhemies: Liitymme Venäjään maaliskuun lopussa

Krimin parlamentin venäjämielinen puhemies Vladimir Konstantinov uskoo, että Krim liittyy vielä maaliskuun aikana osaksi Venäjän valtiota.

13.3.2014 13:59

Konstantinovin mukaan asiaa koskevat muodollisuudet hoituvat parissa viikossa sunnuntain kansanäänestyksen jälkeen.

- Prosessi on seuraavanlainen: Krim äänestää kansanäänestyksessä, sen jälkeen äänestää Venäjän duuma ja liittoneuvosto antaa hyväksyntänsä, jonka jälkeen presidentti allekirjoittaa, Konstantinov kuvaili uutistoimisto Ria Novostille.

- Me Krimillä luotamme siihen, että nämä toimet vievät aikaa maksimissaan kaksi viikkoa, ja siinä ajassa meillä täytyy olla myös perustuslaki valmiina. Lähetämme sen hyväksyttäväksi (Venäjän) duumaan, Konstantinov sanoi.

Vladimir Konstantinov.­

Kaikista Konstantinovin sanamuodoista käy ilmi, että paikalliset venäläismieliset vallanpitäjät pitävät jo selviönä, että nimenomaan vaihtoehto Venäjään liittymisestä voittaa kansanäänestyksessä. Toinen vaihtoehto on jääminen Ukrainan yhteyteen niin, että vuoden 1992 perustuslaki palautetaan voimaan.

Kansanäänestyksessä ihmisille ei anneta edes vaihtoehtoa, jossa he voisivat äänestää Ukrainan osaksi jäämisen puolesta nykyisen autonomian puitteissa.

Konstantinovin mukaan Krimille valitaan jatkossa oma johtaja, jonka ehdokkuudesta tullaan sopimaan ensin Venäjän presidentin kanssa. Konstantinov uskoo myös, ettei Krim liity osaksi Venäjän jotain hallintoaluetta, vaan Krimistä tulee yksi Venäjän uusista autonomisista hallintoalueista.

Venäjällä on parhaillaan käynnissä uusi sotaharjoitus Ukrainan rajan tuntumassa. Venäjän puolustusministeriön mukaan se tulee jatkumaan maaliskuun loppuun.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?