WSJ: Mysteerikone lensi vielä neljä tuntia viimeisen havainnon jälkeen? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WSJ: Mysteerikone lensi vielä neljä tuntia viimeisen havainnon jälkeen?

Yhdysvaltalaistutkijat epäilevät, että kadonnut Malaysia Airlinesin kone saattoi pysyä ilmassa tuntikausia katoamisensa jälkeen.

13.3.2014 8:53

Asiasta kertovan Wall Street Journalin tiedot ovat peräisin kahdelta tutkinnan yksityiskohtiin perehtyneeltä henkilöltä. Jos arvio pitää paikkansa, on lentokone saattanut edetä satoja kilometrejä epäselvissä olosuhteissa.

Viimeinen varma tutkahavainto koneesta tehtiin lauantaiaamuna noin kello 1.30. Tuolloin Kuala Lumpurista lähtenyt lento oli ollut ilmassa noin tunnin verran.

Vietnamin ilmavoimien pelastus- ja etsintäkoneita Ho Chi Minh Cityssä.

Vietnamin aluevesillä etsittiin koneen hylkyä torstaina.

Tutkijoiden arvio perustuu dataan, joka latautuu ja siirtyy maanpinnalle automaattisesti Boeing 777 -koneen moottoreista osana rutiinihuolto-ohjelmaa.

Lehden mukaan Yhdysvaltain terrorismintorjuntaviranomaiset punnitsevat sitä mahdollisuutta, että koneen lentäjä tai joku muu olisi kääntänyt sen kurssin tuntemattomaan suuntaan. Tätä ennen hän olisi kytkenyt koneen lähettimet pois päältä välttääkseen tutkahavainnot.

Etsinnöissä ei tulosta

Toivo kadonneen Malaysian Airlinesin koneen löytymisestä heräsi keskiviikkoiltana, kun Kiina ilmoitti satelliittinsa kuvanneen meressä olevaa romua. Satelliitti on havainnut kolme suurta kelluvaa kohdetta Etelä-Kiinan merellä, jonne Malaysia Airlines -yhtiön kone tiettävästi katosi lauantaina. Kohteet ovat kooltaan suunnilleen 13 kertaa 18 metriä, 14 kertaa 19 metriä ja 24 kertaa 22 metriä. Ne sijaitsevat 20 kilometrin säteellä toisistaan.   Kiinan mukaan satelliitti havaitsi mahdolliset koneen osat jo sunnuntaina, mutta löydöstä kerrottiin vasta nyt. Malesia ja Vietnam lähettivät paikalle omia lentokoneitaan tutkimaan asiaa, mutta ainakin vietnamilaisten etsinnät ovat olleet tuloksettomia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?