Mitä sekoilua! Malesian lentoturmaselvittelyt nostivat arvosteluryöpyn - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mitä sekoilua! Malesian lentoturmaselvittelyt nostivat arvosteluryöpyn

Omaiset ja asiantuntijat ihmettelevät malesialaisviranomaisten sekoilua kadonneen lentokoneen etsinnöissä.

12.3.2014 10:52

Malesian viranomaisten toiminta mystisesti kadonneen lennon MH370 etsinnöissä on nostattanut rajua arvostelua.

Tiistaina ilmoitettiin, että etsintöjä laajennetaan koneen alkuperäiseltä reitiltä Siaminlahdelta rajusti länteen päin Malakansalmeen. Perusteena oli tiettävästi Malesian armeijan sotilastutkan mahdollinen havainto koneesta.

Keskiviikkona ilmoitettiin, että kyseessä on vain yksi teorioista. Malesian ilmavoimien komentaja kiisti lehtitiedot, joiden mukaan hän olisi vahvistanut tutkahavainnot. Epäselvää on, onko niitä lainkaan, mutta siitä huolimatta Malesian kerrottiin laajentaneen etsintöjä jopa kauemmas länteen Andamaanien merelle.

Indonesian ilmavoimat julkistivat keskiviikkona uutta kuvaa etsinnnöistä.

Näiden tietojen pohjalta Vietnam on ehtinyt jo supistaa etsintöjään merialueillaan, vaikka kyseessä on edelleen todennäköisin paikka, josta koneen hylky saattaisi löytyä.

Nyt kenelläkään ei tunnu olevan käsitystä, mistä konetta pitäisi etsiä ja millä teholla. Käynnissä on valtava kansainvälinen operaatio, jolta tuntuu puuttuvan tyystin johto.

- Emme jätä mitään mahdollisuutta tutkimatta, toisti Malesian ilmailuviranomaisen DCA:n johtaja Azharuddin Abdul Rahman, joka on esiintynyt tiuhaan järjestetyissä tiedotustilaisuuksissa.

Viranomaiset vastasivat kritiikkiin keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa. Lue lisää tästä.

Omaiset tuskissaan

Koneessa olleiden kiinalaisten omaiset tapasivat keskiviikkona Malesian lähettilään Pekingissä ja tapaamisen tunnelmaa kuvailtiin raivoisaksi, kun tietoa ei ole saatavilla. Samoin lentoyhtiön kotimaassa Malesiassa kärsivällisyys on ollut koetuksella.

- Jos Malesian armeija ei nähnytkään koneen kääntyvän kohti Malakansalmea, miksi etsintä, purkautui eräs kommentoija Twitterissä AFP:n mukaan.

Toinen laajalle leviävä kommentti on Washington Postin mukaan kirjoitettu Kiinan omassa pikaviestipalvelussa:

- Vietnam jatkaa etsintöjä. Malesia jatkaa kiistämistä. Kiina jatkaa asioiden lähettämistä paikalle. Toimittajat jatkavat odottamistaan Lido-hotellissa (jossa omaiset odottavat). Perheenjäsenet ovat tuskissaan... Mutta missä on kone?

Malesian viranomaiset järjestivät tiedotustilaisuuden etsintöjen sujumisesta Kuala Lumpurin lentokentällä keskiviikkona.

Malesian politiikkaan erikoistunut australialaistutkija syyttää maan viranomaisia ja poliitikkoja epäpätevyydestä hoitaa näin isoa kansainvälisen tason kriisiä.

Malesiaa on vuosikymmeniä hallinnut sama valtapuolue liittolaisineen, ja maassa on kontrolloitu tiukasti tiedonvälitystä.

- He käsittelevät tapausta kuin omaa sisäistä ongelmaansa. (Malesian) hallinnon mielestä sen pitäisi saada kertoa kansalaisille, mitä näiden pitää tietää ja milloin. Niin he ovat toimineet vuosikymmeniä, mutta he alkavat huomata että sellainen ei toimikaan enää, emeritusprofessori Clive Kessler kommentoi Malaysian Insiderille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?