Ukrainan kriisin vaikutukset Venäjän talouteen arvaamattomat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ukrainan kriisin vaikutukset Venäjän talouteen arvaamattomat

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei näytä seuraavan suurta strategiaa Ukrainan kriisissä, vaan näyttää improvisoivan askel askeleelta, arvioi Venäjän-tuntija Pekka Sutela.

Ukrainalaissotilas tarkastuspisteellä lähellä Ukrainan ja Krimin rajaa. Väliaikaishallinnon mukaan Ukraina ei ole aikeissa lähettää armeijan joukkoja Krimille.­

11.3.2014 17:21

Taloudelliset vaikutukset Venäjälle voivat kuitenkin olla merkittäviä, ja kriisi vaikuttaa väistämättä Venäjän ja muun maailman suhteisiin. Se näkökulma näyttää jääneen tunnekuohun alle, jonka Ukrainan kansannousu herätti.

- Putinista näkyi, että hän oli kauhean vihainen ja turhautunut, kun maailma ei toiminut sillä tavalla kuin piti, Sutela sanoi.

Suurlähettiläs René Nyberg huomautti, että Venäjän taloudellinen ja poliittinen eliitti on huolissaan Ukrainan kriisistä, mutta ei uskalla nousta avoimeen vastarintaan.

- Eliitti pelkää Putinia. He tietävät, että Putinin vastustaminen ei ole terveyttä parantava asia, Nyberg totesi Lappeenrannan teknillisen yliopiston tilaisuudessa.

Kansan keskuudessa Putinin suosio on silti noussut entisestään Sotshin ja Ukrainan myötä. Tilanne voi muuttua, jos ulkomaiden sanktiot alkavat selvästi vaikuttaa Venäjän talouteen.

  Putinin vastustaminen ei ole terveyttä parantava asia.

Venäjän talouskasvu on viime vuosina hidastunut tuntuvasti, ja tänä vuonna sen odotetaan jäävän lähelle nollaa. Ruplan heikentyminen on ollut rajua ja pörssi laskussa jo kolmatta vuotta.  

Talous kaipaa investointeja

Sutelan mukaan Venäjä kaipaisi kipeästi talouspoliittista suunnanmuutosta. Kuluttajakysynnän vetämä talouskasvu kannatteli pitkään, mutta tie on pian kuljettu loppuun. Enää ei ole paluuta myöskään vanhaan maailmaan, jossa Venäjälle virtasi sijoituksia ulkomailta.

Investointeja rapistuneen maan teihin, sähköverkkoihin, teollisuuteen ja muihin rakenteisiin tarvittaisiin, koska Neuvostoliiton perintö ruostuu käsiin.

Venäjällä olisi varaa tehdä sitä lainarahalla, sillä maan julkinen velka on lähes olematon, noin 10 prosenttia bkt:sta.

- Sen voisi kaksin- tai kolminkertaistaa ilman ongelmia, mutta Venäjällä on tässä asiassa voimassa hyvin konservatiivinen politiikka, Sutela sanoi.

Sutelan mukaan kovimmat sisäpoliittiset paineet kohdistuvat nyt Yhdysvaltojen presidenttiin Barack Obamaan, jota painostetaan katkaisemaan pankkisuhteet Venäjän kanssa.

- Obama on leimaantunut heikoksi presidentiksi, mistä on haittaa demokraateille seuraavissa vaaleissa, Sutela sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?