Mysteerimatkustajien taustat selvisivät: halusivat asumaan Eurooppaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mysteerimatkustajien taustat selvisivät: halusivat asumaan Eurooppaan

Kahden varastetuilla passeilla lennolle MH370 nousseen matkustajan taustat on nyt viranomaisten mukaan selvitetty. Iranilaismiehet olivat ilmeisesti aikeissa hakea turvapaikkaa Ruotsista ja Saksasta eikä heillä tiettävästi ole minkäänlaisia terroristiyhteyksiä.

Malesian viranomaiset esittelevät Malaysia Airlinesin kadonneelle lennolle varastetuilla passeilla päässeiden miesten kuvia.­

11.3.2014 10:31 | Päivitetty 11.3.2014 10:50

Varhain lauantaiaamuna Etelä-Kiinan merellä kadonneen Malaysia Airlinesin koneen kohtalo on yhä mysteeri. Sen sijaan viranomaiset ovat saaneet selvyyden siihen, keitä olivat kaksi varastetuilla passeilla matkustanutta henkilöä. Thaimaan poliisi uskoo, että EU-maiden passeilla liikkuneilla henkilöillä ei ole terroristiyhteyttä vaan he ovat saattaneet olla iranilaisia turvapaikanhakijoita.

Malesian viranomaisten mukaan mysteerimatkustajat olivat 19- ja 30-vuotiaat iranilaiset miehet. 19-vuotias halusi tiettävästi muuttaa Saksaan.  Kuala Lumpurin poliisipäällikön Khalid Abu Bakarin mukaan on epätodennäköistä, että miehellä olisi ollut kytköksiä terrorismiin. Poliisi oli ollut yhteydessä 19-vuotiaan äitiin, jonka oli ollut tarkoitus tavata poikansa Frankfurtin lentokentällä.

Etsintäkoneita nousi ilmaan Vietnamin Ho Chi Minh Citysta.­

Aftonbladetin mukaan toinen miehistä saattoi olla matkalla Ruotsiin. Miehen tarkoitus oli lehden haastatteleman sukulaisen mukaan hakea turvapaikkaa. Kuala Lumpurin kautta kulkee vuosittain tuhansia laittomia siirtolaisia. Malesia olisi ollut helppo kauttakulkureitti Eurooppaan koska se ei vaadi iranilaisilta viisumia. Eurooppalainen passi taas olisi helpottanut saapumista Eurooppaan.

Koneen yllättävä katoaminen, hätäsignaalin puuttuminen ja matkustajalistan epäselvyydet nostivat epäilyjä terrori-iskusta. Malesian ilmailuviranomaisten mukaan sellaisesta ei tähän asti löydettyjen todisteiden mukaan ole viitteitä.

Ostivat liput välittäjän avulla

Varastetuilla passeilla liikkuneet matkustajat olivat ostaneet lippunsa lennolle MH370 Thaimaasta. Thaimaalaisen matkatoimiston virkailija kertoi, että varastetuilla passeilla matkustaneet eivät varanneet itse matkojaan, vaan ne varasi heille iranilainen välittäjä. Kazem Ali -nimeä käyttänyt mies varasi lennot kahdelle miehelle.

Daily Mailin mukaan Kazem Ali oli alunperin varannut miehille matkan Eurooppaan jo aiemmin. Miehet olivat pyytäneet mahdollisimman halpoja lentoja. Matkat oli varattu, mutta matkatoimisto ei ollut kuullut enää mitään välittäjästä, joten lennot peruttiin.  

Mies otti uudestaan yhteyttä matkatoimistoon maaliskuun 6. päivänä ja varasi miehille uudet mahdollisimman halvat lennot Malesiasta Pekingin kautta Amsterdamiin. Alun perin suunniteltu matka oli toisen lentoyhtiön järjestämä, uuden lennon lensi Malaysia Airlines.

Kadonneen lentokoneen etsintöjä on eilisen ja tämän aamun aikana laajennettu Andamaanienmeren ja Malakansalmen alueille.

Lähteet: BBC, Reuters, Daily Mail, Aftonbladet

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?