Viron ulkoministerin puhelinkeskustelu Maidanin tarkka-ampujista vuoti julkisuuteen - venäläiskanava nosti kohun

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Keskiviikkona on Venäjällä ja Virossa noussut kohu, joka liittyy Maidan-aukion veriseksi muuttuneeseen mielenosoitukseen Kiovassa kaksi viikkoa sitten. 
Kyse on Youtubeen vuotaneesta Viron ulkoministeri Urmas Paetin ja EU:n ulkopoliittisen johtajan Catherine Ashtonin välisestä puhelinkeskustelusta. 

Putinin äänenkannattajana tunnettu venäläinen uutiskanava Russia Today nosti videolta esiin kohdan, jossa Paet kertoi kuulleensa väitteitä siitä, että sekä poliiseja että mielenosoittajia olisivat ampuneet samat tarkka-ampujat.
Russia Today piti tätä lausuntoa todisteena siitä, että tarkka-ampujat olisivatkin tulleet opposition puolelta, syrjäytetyn presidentti Viktor Janukovitshin hallinnon sijaan. Paet on kertonut saaneensa tiedot ukrainalaiselta lääkäriltä. Hän kommentoi brittilehti Telegraphille, että on hoitanut haavoittuneita ainoastaan mielenosoittajien puolella.

 

Puhuin Viron ulkoministeriön kännykästä.


Pari viikkoa sitten tapahtuneissa Maidanin aukion verisissä yhteenotoissa menehtyi liki sata henkilöä. Suurin osa uhreista kuoli tarkka-ampujien kiväärien ja automaattiaseiden luoteihin. Aiemmin on uutisoitu, että luodit ammuttiin hallituksen puolelta.

Russia Today väitti Paetin kommentoineen tarkka-ampujien paikallaoloa ”häiritseväksi”. Sen jälkeen Paetin väitettiin kommentoineen tämän seikan tahraavan Ukrainan uutta hallintoa heti alusta alkaen.

 

Sitä voidaan vain pohtia, että miksi puhelu vuoti nettiin vasta viikko sen nauhoituksen jälkeen.


Russia Today väitti myös Paetin kertoneen Ashtonille, että ukrainalaiset eivät luota Maidanin johtajiin. Lehden mukaan puhelinkeskustelun latasi internetiin Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU, joka on presidentti Janukovitshin vankka tukija.
 

"Video pitää paikkansa"


Urmas Paet vahvisti keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa videon pitävän paikkansa.

- Puhuin Viron ulkoministeriön kännykästä. Meillä ei ole vielä tietoa, miten puhelu on saatu nauhoitettua, Paet kommentoi Postimees-lehden välittämässä tiedotustilaisuudessa.


Hän kertoi soittaneensa puhelun Ashtonille iPhonellaan, joka oli ollut mukana Ukrainan vierailulla.

- Ei ole kuitenkaan osoitettu vielä, että puhelin itsessään olisi osallisena nauhoitukseen, Paet kertoi Postimees-lehden mukaan.

Leikattu sopivasti?


Paet kuitenkin korosti sitä, että nauhoitusta on saatettu leikata sopimaan paremmin Venäjän tarkoitusperiin.

- Kehotan toimittajia suhtautumaan nauhoituksen varauksella. Sitä voidaan vain pohtia, että miksi puhelu vuoti nettiin vasta viikko sen nauhoituksen jälkeen, juuri kun Ukrainassa on uusi hallinto vallalla, Paet totesi.

Hän kertoi vielä olevansa itse sitä mieltä, että Maidanin tapahtumat tulisi tutkia, ja niistä syyllisiä tulisi rankaista.


- Nyt tulisi suorittaa puolueeton tutkinta, jotta saataisiin selville, että mitä Kiovassa todella tapahtui, Paet kommentoi Postimeehen mukaan tiedotustilaisuuden päätteeksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt