Valtava Neuvostoliiton panssarivaunujen "hautausmaa" löytyi Ukrainasta - "Mykistävä näky" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valtava Neuvostoliiton panssarivaunujen "hautausmaa" löytyi Ukrainasta - "Mykistävä näky"

Ne olivat joskus tappavia sotakoneita, nyt ruostuneita jäänteitä neuvostoajalta. Satojen hylättyjen panssarivaunujen rivistöt sijaitsevat Ukrainassa - vain reilut 30 kilometriä Venäjän rajalta.

Hylättyjen panssarivaunujen rivistöjen väleissä kasvaa jo puita ja pensaitakin.

5.3.2014 9:55

Ukrainan asevoimilla on reilut 700 panssarivaunua. Mutta satoja hylättyjä sotakoneita löytyy Neuvostoliiton aikaisten panssarivaunujen valtavalta "hautausmaalta".

  Kuvittele yli 400 tankkia samassa paikassa, rivi toisensa jälkeen.

Hylättyjen panssarivaunujen rivistöt sijaitsevat Harkovassa, vajaat 500 kilometriä itään Ukrainan pääkaupungista Kiovasta. Kyseessä on neuvostoaikana kukoistanut panssarivaunujen varikko ja huoltokorjaamo. Varikko lakkautettiin Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen vuonna 1991 - mutta tankit ovat yhä siellä.

- Kuvittele yli 400 tankkia samassa paikassa, rivi toisensa jälkeen, kertoo nämä vaikuttavat valokuvat ottanut Patvel Itkin brittiläisen Daily Expressin mukaan.

18-vuotias Itkin kertoo kuulleensa kerran ystävältään tästä omituisesta neuvostoaikaisesta "hautausmaasta". Sen jälkeen Itkin sanoo etsineensä kuukausien ajan alueen tarkkaa sijaintia. Alue on tiettävästi tarkoin vartioitu, mutta Itkin pääsi sisään helposti.

- Siellä ei näyttänyt olevan ketään. Ehkä olin vain onnekas, Itkin kertoo Daily Expressin mukaan.

  Se on mykistävä näky.

- Kun pääsin alueelle, kävelin ympäriinsä noin kahden tunnin ajan. Se on mykistävä näky, hämmästyin alueen mittakaavasta.

Daily Mail –lehden mukaan varikko oli erikoistunut T-64, T-72 ja T-80 panssarivaunujen huoltamiseen ja modernisointiin. Kyseisiä vaunuja rakennettiin läheisellä Malyshevin tehtaalla Harkovassa. Parhaimmillaan varikolla korjattiin ja huollettiin yli 60 panssarivaunua ja 55 moottoria kuukaudessa.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen itsenäistyneellä Ukrainalla ei ollut joko kiinnostusta tai rahaa korjata ja huoltaa vanhoja sotakoneita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?