Ulkomaat

Tutkija Putinin puheesta: "Nyt jäitä hattuun!"

Julkaistu:

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sanoo Krimin tilanteen näyttävän vähemmän huolestuttavalta Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiistaisen puheen jälkeen.
Putin kertoi tiedotustilaisuudessa Venäjän joukkojen vetäytyvän takaisin tukikohtiinsa sotaharjoituksen jälkeen.

Venäjän sisä- ja ulkopolitiikkaan erikoistunut professori Kivinen huomauttaa Putinin kumonneen tiedotustilaisuudessa suuren osan länsimediassa liikkuneesta tiedosta Venäjän aikeista. Putinin mukaan Krimillä havaitut venäläisunivormuiset joukot eivät venäläissotilaita vaan paikallisia puolustusjoukkoja.

- Venäjällä on oletettu olevan meneillään sotilaallinen operaatio Krimillä, vaikka todellisuudessa ne ovat olleet paikallisia joukkoja, Kivinen sanoo.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että Venäjän tavoitteet on nähty toisenlaisina kuin ne todellisuudessa ovat.

- Nyt olisi todella aika laittaa jäitä hattuun. Kun on koko ajan arvailtu Putinin intentioita, niin hänen tullessa nyt itse julkisuuteen, nähdään kuinka kaukana se on siitä mitä mediassa on ehditty kehittää, Kivinen sanoo.

Tiedotustilaisuudessa Putin totesi Ukrainan presidentin Viktor Janukovitshin joutuneen syrjäytetyksi laittoman vallankaappauksen seurauksena.

Kivinen muistuttaa, että Putin ja Janukovitsh eivät asetelmasta huolimatta ole toistensa varsinaisia tukijoita, ja sysää vastuuta tilanteesta myös EU:lle.

- Putin voi tässä nyt esiintyä ikään kuin demokratian lipunkantajana, Kivinen sanoo.

- Hän ei oikeastaan puolusta Janukovitshia, vaan demokraattisia pelisääntöjä. Silloin kun sitoudutaan demokraattisiin pelisääntöihin, ja tehdään demokraattisista pelisäännöistä sopimuksia, niiden pitäisi myöskin pitää.

 

Tässä voidaan nyt ainakin hetkeksi voidaan huokaista helpotuksesta.Kivinen huomauttaa, että meneillään on joka tapauksessa molemminpuolinen, monimutkainen propagandapeli, jossa puhutaan monesta eri asiasta samanaikaisesti.

- Pyritään yhteistyöhön, eikä kukaan haluaisi aseellista konfliktia, mutta siitä huolimatta käydään valtataistelua.

Kivisen mielestä tilanne Krimillä on edelleen herkkä.

- Tässä voidaan nyt ainakin hetkeksi voidaan huokaista helpotuksesta. Mutta koska siellä on näitä kenenkään komentamattomia joukkoja, niin tilanne on edelleenkin arka. Vielä ei liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä kannata tehdä.

Ota kantaa

Pitäisikö Suomen liittyä Natoon?

Kyllä 92% Ei 8%
Ääniä yhteensä 49

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt