USA:n entinen Venäjän-lähettiläs: ”Putin vaarallisessa mielentilassa”

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mielenlaatu on puhuttanut ympäri maailmaa Venäjän aloitettua operaationsa Krimin niemimaalla Ukrainassa.

Johtuiko Putinin Ukraina-operaatio Sotshin olympialaisten nostattamasta kansallisesta ylpeydestä?

4.3.2014 9:17

Saksan liittokansleri Angela Merkel arvioi New York Times -lehden tietojen mukaan, että Putin vaikutti olevan heidän keskustelunsa aikaan olevan ”toisessa maailmassa” ja ehkä mahdollisesti irrallaan todellisuudesta (lue lisää tästä).

Tämän vuoden alussa tehtävänsä Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläänä jättänyt Michael McFaul arvioi MSNBC-uutiskanavalle, että Sotshin olympialaisten luoma kansallisylpeys saattoi yllyttää Putinin operaation aloittamiseen.

- Mielestäni hän on nyt vaarallisessa mielentilassa eikä ajattele pitkän aika välin tuloksia, joita hän, hänen valtionsa ja yksityinen sektorinsa on saanut aikaan. Se ei ole hyvä asia muun maailman kannalta, McFaul arvioi.

Myös amerikkalainen politiikan tutkija Mark Halperin arvioi, että tiedot Merkelin Putinia koskevista arvioista ovat huolestuttavia.

- Aivan kuin joutuisi olemaan tekemisissä pohjoiskorealaisten kanssa. Se on kuin pelaisi venäläistä rulettia henkilön kanssa, vaikka henkilö on epävakaa eikä noudata sääntöjä, Halper sanoi Poltico-uutissivuston mukaan. 

- Presidentti Ronald Reagan ei koskaan joutunut kohtaamaan tämänkaltaisia neuvostojohtajia. Tämä tyyppi on täysin häikäilemätön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?