Venäjän takaraja hyökkäykselle umpeutui - IS seuraa tilannetta Krimillä

Kello tuli viisi, ja Ukrainan puolustusministeriön väittämä määräaika maan Krimillä olevien joukkojen antautumisesta päättyi.

4.3.2014 5:14 | Päivitetty 4.3.2014 7:11

Vielä maanantaina alkuillasta tämä ”uhkavaatimus” herätti suurta kohua ja nosti isoja otsikoita koko maailmassa. Venäjän asevoimien odotettua hyökkäystä tai muita sotatoimia ei kuitenkaan aamulla kuulunut eikä näkynyt.

Viideltä taivas oli Krimin hallintopääkaupungissa Simferopolissa pimeä. Kulkukoirat haukkuivat, mutta aseiden paukkeesta tai räjähdyksistä ei ainakaan kaupungin keskustassa voinut tehdä minkäänlaisia havaintoja. Ohi kulki vain muutama auto – panssarivaunujen telaketjujen kirskuntaa tai muuta dramaattista saattoi etsiä vain omasta mielikuvituksesta.

Lue lisää: Jännitys Krimillä ei vähentynyt - päin vastoin

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Venäjän Mustanmeren laivasto antoi Ukrainan Krimillä oleville joukoille uhkavaatimuksen antautua kello viiteen mennessä. Venäläiset lähteet kuitenkin kiistivät väitteen jo illalla, eikä se saanut Moskovasta minkäänlaista virallista vahvistusta. Ukrainan hallituksen mukaan Venäjä on sijoittanut Krimille jo 16 000 sotilasta. Miehiä ja kalustoa kuljetettiin viimeksi niemimaalle Kertshin salmesta sen jälkeen kun venäläissotilaat olivat yöllä vallanneet ukrainalaisen rajavartioaseman.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vitali Tshurkin esiintyi turvallisuusneuvoston Ukraina-istunnossa. Tshurkin esitteli Ukrainan syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovitshin kirjettä, jossa tämä pyytää virallisesti Venäjän asevoimia palauttamaan ”laillisen järjestyksen” Ukrainassa. Venäjä pitää Janukovitshia yhä Ukrainan laillisena johtajana. Tämän kirjeen nojalla Venäjä voisi mahdollisesti tehdä aseellisen iskun Krimille, mutta ainakaan aamulla siitä ei tosiaankaan ollut mitään tietoa.

IS seuraa tilannetta paikan päällä Krimillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?