Suomalaisasiantuntija Venäjän strategiasta: "Alueiden anastamisesta muodostuu trendi" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaisasiantuntija Venäjän strategiasta: "Alueiden anastamisesta muodostuu trendi"

Länsimaiden kyvyttömyys puuttua Venäjän toimiin, voi johtaa uusiin konflikteihin, arvioi asiantuntija.

Kansa osoittaa mieltä Venäjän puolesta Sevastopolissa Krimillä.­

4.3.2014 2:12

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen dosentti Stefan Forssin mukaan Venäjän pitkän linjan strategia on palauttaa valtapiiriinsä mahdollisimman paljon entisiä alueita, jotka se menetti Neuvostoliiton hajotessa.

  Alueiden anastamisesta toisilta muodostuu trendi. Jos lännen kyvyttömyys puuttua asioihin ajoissa ja riittävän voimakkaasti jatkuu, niin voidaan kysyä, kuka on vuorossa seuraavaksi.

- Georgian sodan jälkeen Venäjä otti käytännössä kaksi maakuntaa käytännössä haltuunsa, Etelä-Ossetian ja Abhasian, Forss sanoo Ilta-Sanomille.

Forssin mukaan on huolestuttavaa, että Venäjä alkaa siirtää rajoja  sotilaallisin keinoin melko lyhyen ajan sisällä jo toisen kerran.

- Alueiden anastamisesta toisilta muodostuu trendi. Jos lännen kyvyttömyys puuttua asioihin ajoissa ja riittävän voimakkaasti jatkuu, niin voidaan kysyä, kuka on vuorossa seuraavaksi.

Ei erityisen uhkaavaa Suomelle

Forss ei pidä kehitystä erityisen uhkaavana Suomen kannalta.

- On toki muita maita, esimerkiksi Baltian maat ovat ilman muuta yksi sellainen kohde.

  Siinä on kaikki eväät valmiina, eikä siinä tarvita kovin kummoista provokaatiota järjestää, jos niin halutaan.

 Forssin mukaan tulevaisuus vaikuttaa muun muassa Viron kannalta huolettavalta, vaikka maa onkin Naton jäsen.

- Jos otetaan huomioon se, mikä retoriikka on ollut ja millä sitä on perusteltu, niin sehän on Venäjän kansalaisten suojelu. Se on kansainvälisen oikeuden kannalta kestämätön peruste. Se kuuluu kuitenkin doktriiniin, ja Baltian maissa melkoinen osa väestöstä on venäläistä. Siinä on kaikki eväät valmiina, eikä siinä tarvita kovin kummoista provokaatiota järjestää, jos niin halutaan.

Forssin mukaan vaara ei ole Viron ja muun Baltian suhteen välitön.

- Putinin pitkän linjan strateginen kuvio on se, että yritetään palauttaa mahdollisimman paljon Neuvostoliiton hajoamisen myötä menetetystä alueesta ja arvovallasta. Ensivaiheessa ei tarvitse kyseessä olla mikään sotilaallinen interventio, mutta poliittinen painostus voi kasvaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?