CIA:n ex-johtaja syyttää vakoojia virheistä: ”Putinin mielenliikkeitä ei ymmärretä”

Asiantuntijoiden mukaan tiedustelupalvelut tekevät merkittävän virheen analysoidessaan Venäjää.

4.3.2014 0:02

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n ex-johtaja Michael Haydenin mukaan tiedustelupalveluissa on suuria ongelmia ymmärtää Venäjän presidentti  Vladimir Putinin ajattelua.

- Tässä ei ole kyse siitä, paljonko keräämme tiedustelumateriaalia Venäjältä, vaan enemmänkin siitä, ettei Putinin mielenliikkeitä ymmärretä, Hayden sanoo Daily Beast -uutissivustolle.

Daily Beast muistuttaa, että Venäjä yllätti Yhdysvaltain tiedustelun housut kintuissa myös vuonna 2008, kun se eteni Georgiaan.

- Meidän ulkoministerimme korostaa, ettei enää ole kylmä sota  ja että tilanne on meitä molempia hyödyttävä eikä nollasummapeliä. Vladimir Putinille tämä kuitenkin on nollasummapeliä, ja se meidän pitäisi ymmärtää, Hayden kertoo.

Daily Beastin mukaan vielä viime viikolla Yhdysvaltain tiedusteluanalyytikot ja poliitikot arvioivat, etteivät Ukrainan rajan lähistölle ryhmitetyt venäläisjoukot aloittaisi ainakaan avointa invaasiota.

Kuitenkin venäläisiä joukkoja eteni Krimille, ja lopulta Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry luonnehti operaatiota invaasioksi.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston johtoon kuuluneen Damon Wilsonin mukaan Yhdysvaltain hallinnossa ei ymmärretä, ettei Putin pidä Yhdysvaltoja liittolaisena.

- Totumme Venäjän törkeään käyttäytymisen ja lopulta me hyväksymme sen ja suvaitsemme sitä, Wilson sanoo.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?