Venäjä hyökkää Krimillä kello 5 - vai hyökkääkö? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjä hyökkää Krimillä kello 5 - vai hyökkääkö?

Reutersin mukaan Venäjän joukot ovat antaneet Krimin ukrainalaisjoukoille aikarajan antautumiseen, muuten seuraa hyökkäys. Toisaalta hyökkäystieto kiistetään.

3.3.2014 17:25 | Päivitetty 3.3.2014 21:30

Aikarajan hyökkäykselle kerrottiin olevan tiistaiaamuna kello viisi Suomen ja Ukrainan aikaa. Asiasta kertoi uutistoimisto Reuters, joka perusti tietonsa uutistoimisto Interfaxiin ja Ukrainan puolustusministeriöön. Näiden tietojen mukaan Venäjän uhkauksessa puhutaan hyökkäyksestä aseellisia joukkoja vastaan Krimillä, ei koko Ukrainassa.

Tiedot hyökkäysuhasta ovat kuitenkin ristiriitaiset. Uutistoimisto Interfaxin mukaan Venäjän Mustanmeren-laivastolla ei ole hyökkäysaikeita. Myös venäläinen Vedomosti-lehti uutisoi venäläisiin ministerilähteisiin nojaten, että uhkavaatimus on perätön. Tilanne on sekava. Venäläiset joukot piirittivät edelleen maanantai-iltana eräitä Ukrainan armeijan tukikohtia Krimillä.

Venäläisjoukot aloittivat lauantaina liikehdinnän niemimaalla. Sunnuntaina ne alkoivat piirittää ukrainalaisia sotilastukikohtia ja rajavartioston tukikohtia. Ukrainan mukaan Krimille on viime päivinä tullut tuhansia venäläissotilaita ja runsaasti kalustoa. Venäjällä on vanhastaan Sevastopolissa laivastotukikohta. Ukrainan rajavartioston mukaan maanantaina Krimille on laskeutunut useita kuljetuskoneita ja helikoptereita.

Ukrainan armeijan Bakhchisarayn yksikön luona partioi venäläisiksi arvioituja sotilaita maanantaina.­

Osa ukrainalaisten tukikohdista antautui sunnuntaina ja luovutti aseensa ilman taistelua. Osaa tukikohdista piiritetään sitkeästi edelleen. Toistaiseksi ei ole raportoitu väkivaltaisuuksista venäläisjoukkojen ja ukrainalaisten välillä.

Neuvottelut jäihin

Reuters kertoo myös, että Brysselissä parhaillaan koolla olevat EU:n ulkoministerit ovat päättäneet laittaa jäihin neuvottelut Venäjän viisumiasioista Krimin kriisin takia. Ministerit ovat Brysselissä hätäkokouksessa Ukrainan kiristyvän tilanteen takia. Suomea edustaa ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp).

EU:n ulkoministerit ovat kokoontuneet hätäkokoukseen Brysselissä Ukrainan tilanteen vuoksi. Kokouspaikan ulkopuolelle kerääntyi joukko mielenosoittajia maanantaina.­

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev on tänään keskustellut Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin kanssa Ukrainan tapahtumista. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry hermostutti Venäjän eilen luonnehtimalla Venäjän toimia "käsittämättömäksi aggression osoitukseksi".

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?