Putin nähty Viipurin lähellä tarkastamassa tankkeja ja tykistöä

Julkaistu: , Päivitetty:

Kreml välitti maanantaina julkisuuteen kuvia, jossa Vladimir Putinin kerrotaan seuraavan sotaharjoituksia Kirillovskin tukikohdassa eli Suomelle aikanaan kuuluneessa Perkjärven asemakylässä.
Harjoituksesta uutisoivan brittilehti Telegraphin mukaan Putin seurasi panssarivaunujen ja tykistön toimintaa harjoitusalueella. Telegraphin mukaan Putin seurasi tykistön ammuntoja komentokeskuksesta. Harjoitus liittyy Venäjän läntisen sotilaspiirin suureen yhteisharjoitukseen.
Venäläisistä lähteistä tukikohdan tarkka sijainti ei selviä, mutta joissakin lähteissä sen viitataan sijaitsevan Kamenkan kylässä eli Suomelle ennen kuuluneessa Kaukjärven kylässä. Suomenkin aikana Perkjärven tykistöleiri sijaitsi juuri Kaukjärvellä Uudenkirkon puolella.

Kremlin nettisivujen mukaan Putinin seurassa sotaharjoituksia seurasivat puolustusministeri Sergei Shoigu, Venäjän läntisen sotilaspiirin komentaja Anatoli Sidorov ja Venäjä asevoimien taistelukoulutuksesta vastaava Ivan Buvaltsev.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Putin saapui paikalle helikopterilla. Reuters kuvailee Putinin hymyilleen kävellessään kohti komentokeskusta.

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, everstiluutnantti Pentti Forsström kuuli Putinin vierailusta Kannaksella Ilta-Sanomilta. Forsströmin mielestä suomalaisten ei tarvitse huolestua Putinin vierailusta sotaharjoituksessa.

- Vierailullaan Putin vain osoittaa, että hän on mies, joka käskee asevoimia. Hän ottaa roolia Venäjän asevoimien ylipäällikkönä ja operatiivisena johtajana.

Iso harjoitus käynnissä


Venäjän läntisellä sotilaspiirillä on käynnissä harjoitus, johon liittyen Venäjän laivasto on ollut liikkeellä Itämerellä. Telegraphin mukaan kyse on ensimmäinen kerta moneen päivään, kun Putin on näyttäytynyt julkisuudessa.

Puolustusministeri Carl Haglund (r) kertoo, että parhaillaan Itämerellä järjestettävä Venäjän suuri sotaharjoitus oli puolustushallinnon tiedossa jo tammikuun puolella. Haglundin piti vierailla Venäjän puolustusministerin luona Pietarissa tänään, mutta eilen sunnuntaina Haglund ilmoitti peruvansa tapaamisen. Haglund kertoi maanantaina iltapäivällä IS:lle, ettei alkuperäiseenkään ohjelmaan kuulunut sotaharjoituksen seuraamista.

Haglundin mukaan ei ole olemassa mitään viitteitä siihen, että Suomeen kohdistuisi sotilaallista uhkaa tai että olisi syytä nostaa valmiustilaa.

Ristiriitaisia tietoja


Ukrainan puolustusministeriö vahvisti maanantaina, että Venäjän joukot ovat antaneet Krimillä oleville ukrainalaisjoukoille uhkavaatimuksen antautumisesta. Joukkojen on laskettava aseensa tai seurauksena on hyökkäys kello 5 aamulla.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan Mustanmeren-laivasto on puolestaan kiistänyt hyökkäysaikeen.


Ota kantaa

Pitääkö Suomen pysyä mahdollisimman kaukana Ukrainan kriisistä?

Kyllä 43% Ei 57%
Ääniä yhteensä 14

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt