HS: Twitterissä vauhdilla leviävän Ukraina-kuvan mies kertoo, että hänellä on suomalaiset juuret - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

HS: Twitterissä vauhdilla leviävän Ukraina-kuvan mies kertoo, että hänellä on suomalaiset juuret

IS uutisoi eilen sosiaalisessa mediassa levinneestä kuvasta, jossa suomalaisella nimellä esiintynyt mies nosti Venäjän lipun salkoon Harkovassa. Tänään HS tavoitti Mika Ronkainen -nimellä esiintyvän miehen.

2.3.2014 23:28

Harkovassa oli lauantaina suuria mielenosoituksia, joissa Ukrainan uutta, länsimielistä hallintoa vastustavat ihmiset yrittivät vallata hallintorakennuksia. Twitterissä alkoi lauantaina alkuillasta levitä nopeasti kuva, joka esittää nuorehkoa miestä vetämässä Harkovan keskustassa salkoon Venäjän lippua. Kuvan on ladannut Instagramiin nimimerkki "venoru". Samaan aikaan nimimerkki "venomancer_ru" julkaisi saman kuvan Twitterissä. Kuvan tviitanneen tilin omistajaksi on merkitty nimi Mika Ronkainen.

Ronkaista epäiltiin kuitenkin pian huijariksi.

Helsingin Sanomien mukaan Twitterissä ”tiedettiin”, että Mika Ronkainen on tekaistu henkilöllisyys, ja todellisuudessa lipun nostanut mies olisi Mihail Tšuprikov.

Helsingin Sanomat tavoitti venäläisen VK-sivuston kautta Mika ” Mihail Tšuprikov” Ronkaisen. HS:n puhelinsoittoon vastasi mies, joka kertoi puhelun tulkanneen miehen välityksellä, että hänen isänsä on suomalainen, mutta hän ei ole koskaan asunut Suomessa, eikä osaa kieltä.

Ronkainen kertoi HS:lle käyttävänsä kahta nimeä. Mihail Tšuprikovia hän käyttää oikeassa elämässä, ja Mika Ronkainen on hänen internet-nimensä. Ronkainen sanoi HS:lle, että lipputempaus oli hänen tapansa kertoa, että Harkova oli vapautettu ukrainalaisista mielenosoittajista.

Kuvaa on myös epäilty väärennökseksi. Ilta-Sanomien kuvatoimitus tarkasteli kuvaa. Kuva vaikuttaa aidolta. Mikäli se on käsitelty, käsittely on tehty äärimmäisen taitavasti.

Looky: guy who raised the Russian flag over Kharkiv is Mika Ronkainen, gives his home town as Moscow. Quick moves. pic.twitter.com/gibWIaT3ud — Leena Liukkonen (@LLHelsinki) March 1, 2014

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?