Neljä syytä, miksi Venäjän ei kannata hyökätä Ukrainaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Neljä syytä, miksi Venäjän ei kannata hyökätä Ukrainaan

Aseellinen aggressio Ukrainassa aiheuttaisi Venäjälle suuria taloudellisia ja yhteiskunnallisia ongelmia.

Ilta-Sanomien toimittaja Jouko Juonala näki Krimillä venäläisjoukkoja.

2.3.2014 19:42

Venäjän ja Ukrainan välien kiristyminen on asettanut Venäjän vastakkain koko lännen kanssa. Huolimatta ulkomaiden näkemyksistä, Venäjä saattaa silti hyökätä Ukrainaan.

- Venäläisten oma näkemys on, että se on tehnyt jo paljon yksipuolisia myönnytyksiä Ukrainan tilanteessa. Venäläiset kokevat, että heitä ei kuunnella, eikä heitä kohtaan käyttäydytä niin kuin pitäisi, Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith sanoo.

Vaan jospa venäläisten ylpeys ei anna periksi, ja hyökkäys sittenkin tapahtuu?

1. Kauppa vaikeutuu ja imago kärsii

- Länsimaat näkevät, että Venäjän kauppa vaikeutuu. Jos Venäjä haluaa olla vastuullinen globaali toimija, heidän tulisi kunnioittaa kansainvälisiä lakeja. Hyökkäys veisi tuolta kaikelta pohjan pois, Hanna Smith ennustaa.

- Myös Venäjän imago tulee kärsimään.

2. Venäjän sisäiset ongelmat lisääntyvät

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro ottaa esiin yhteiskunnalliset ongelmat, jotka tulevat lisääntymään, mikäli Venäjä hyökkää.

  Putin kuvittelee saavansa militaristista gloriaa, mutta rapautuva kansainvälinen arvovalta iskee takaisin.

- Yhteiskunnallinen luottamus ja vakaus tulee kärsimään.  Vähän aikaa saattaa esiintyä isänmaallista hurmahenkeä, mutta krapula iskee nopeasti, Kangaspuro näkee.

- Venäjällä valtaa pitävät äärikonservatiivit, ja sisäpolitiikka on mitä on. Vallalla on kaksi eriävää näkökulmaa, sillä Venäjältä löytyy toki niitäkin, jotka tajuavat hyökkäyksen olevan pitkällä tähtäimellä huono asia, Hanna Smith puolestaan kertoo.

3. Talous sakkaa, jos pakotteet alkavat

Venäjä tarvitsee kipeästi ulkomaisia investointeja. Jos EU ryhtyy pakotteisiin, talous sakkaa ja se iskee suoraan Venäjän vientiin. Venäjä saattaa jopa menettää teollisuusmaiden G8-ryhmän jäsenyyden Krimin tapahtumien takia, varoittaa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.

Kerry sanoo, että jos Venäjä jatkaa sotilaallisia toimiaan, kesäkuuksi Sotshiin kaavailtua G8-kokousta ei ehkä järjestetä ja Venäjä saattaa jopa menettää ryhmän jäsenyyden.

- Jos venäläisiä vastaan asetetaan taloudellisia pakotteita, se on ikävä asia monen liikeyrityksen kannalta. He huomaavat pian, ettei sota ollut fiksu teko, Kangaspuro toteaa.

4. Arvovalta rapautuu

- Putin kuvittelee saavansa militaristista gloriaa, mutta rapautuva kansainvälinen arvovalta iskee takaisin. Uhkana voi olla Venäjän poliittisen eliitin jakautuminen, mikä ei olisi sisäpoliittisesti hyvä asia, tutkimusjohtaja Kangaspuro arvelee.

Vladimir Putin

Toisaalta - jos hyväksyy paheksunnan, ei syytä olla hyökkäämättä

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Johan Salonius-Pasternak on sen sijaan kollegoitaan suorasukaisempi arvioissaan. Hänen mielestään ei ole kunnon syitä sille, miksi Venäjä ei hyökkäisi.

- On aika selvää, että kaikilla toimijoilla, kuten EU ja NATO, on hyvin vähän mitä tehdä, jos Venäjä aloittaa sotatoimet Ukrainassa. Jos hyväksyy paheksunnan, ei Venäjällä ole syitä miksei voisi hyökätä.

- On epätodennäköistä, että kukaan haluaa joutua aseelliseen konfliktiin Venäjän kanssa. Ainakaan ei ole pelkoa vastahyökkäyksestä, Salonius-Pasternak sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?