Kommentti: Kylmän sodan paluu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kylmän sodan paluu

Ukrainan kärjistyneessä tilanteessa on jotain tuttua, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Timo Paunonen.

2.3.2014 19:03

Kylmä sota -termi liittyi sodanjälkeiseen kahtiajakautumiseen ja etupiiriajatteluun Neuvostoliiton itäblokin ja Yhdysvaltain länsiblokin välillä. Blokit kilpailivat varustautumisessa, taloudessa ja ideologiassa. Aseita ei käytetty tosiaan vastaan, mutta omia etupiirejä vahdittiin tarkkaan.

Kylmän sodan keskiössä oli toisen maailmansodan hävinnyt Saksa. Berliini oli jaettu voittajavaltioiden kesken vyöhykkeisiin. Neuvostoliitto vahvisti asemaansa Berliinissä rajaamalla oman sektorinsa muurilla.

  Kylmän sodan aikana länsi ei puuttunut Euroopan keskiössä olleisiin kansannousuihin ja levottomuuksiin. Mielenkiintoista onkin nähdä, noudattavatko EU ja Yhdysvallat nyt tätä samaa politiikkaa.

Vuosien varrella läntisen maailman johtajat kävivät muurilla katsomassa idän ja lännen vastakkainasettelun symbolia. John F. Kennedy julisti olevansa ”berliiniläinen” vuonna 1963. Ronald Reagan kävi vielä 1987 kehottamassa Neuvostoliiton johtajaa Mihail Gorbatshovia purkamaan muurin. Itä-Saksan romahtaminen murskasi muurin syksyllä 1989, ja kylmän sodan katsottiin päättyneen lännen voittoon.

Sitä ennen Neuvostoliitto ehti valvoa etupiiriään tarkalla silmällä. Kaikenlaiset merkit länsimielisyydestä kitkettiin rajusti: Unkarin verilöyly 1956 ja Tshekkoslovakian miehitys 1968 olivat kovan linjan politiikan ilmentymiä. Näitä tapahtumia länsi katseli vierestä. Tukea tuli, mutta vain henkistä. Asioiden katsottiin kuuluvan Neuvostoliitolle ja sen liittolaisten etupiiriin. Kylmän sodan rajan yli ei astuttu: molemmilla suurvalloilla oli käytössään ydinasearsenaali, jolla pystyi tuhoamaan koko maailman – muutamassa hetkessä.

Dominoteorian nousu?

Ukrainassa voi nähdä myös toisen, jo kuopatuksi luullun ulkopolitiikan termin nousun: dominoteorian. Dominoteoria vei aikanaan Yhdysvallat sotimaan vuosiksi Vietnamin viidakoihin. Teoria perustui oletukseen, että yhdenkin länsimielisen valtion luisuminen Neuvostoliiton johtamana kommunistiblokin etupiirin veisi mukanaan kaikki muutkin alueen valtiot. Ne kaatuisivat kuin dominopalikat. Ukrainassa Venäjä pelkää samaa kuin Yhdysvallat Vietnamissa. Se haluaa pitää Ukrainan itselleen myötämieleisenä, tarvittaessa vaikka voimakeinoin.

Kylmän sodan aikana länsi ei puuttunut Euroopan keskiössä olleisiin kansannousuihin ja levottomuuksiin. Mielenkiintoista onkin nähdä, noudattavatko EU ja Yhdysvallat nyt tätä samaa politiikkaa.

Jos näin käy, vanha kunnon etupiiriajattelu on palannut. Ehkä sitä voi kutsua Putinin opiksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?