Ulkomaat

Asiantuntija: Suomen turvallisuuspoliittinen asema uhattuna

Julkaistu:

Ukrainan kriisi
Asiantuntijan mukaan Suomella on oma tärkeä roolinsa Ukrainan kriisissä.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan Suomen pitäisi ottaa vahvasti kantaa vellovaan kriisiin.

- Venäjän rajavaltiopolitiikka on muuttumassa, eli tapa suhtautua omiin naapurivaltioihin. Se muuttui vähän jo Georgian sodan aikana ja nyt se on saamassa uutta puhtia. Tämä tietenkin uhkaa Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.

- Nyt olisi tietenkin järkevintä tässä vaiheessa kriisiä osoittaa, että Suomi on tästä kehityssuunnasta huolissaan ja selkeästi tuoda esiin, ettei Venäjän toimia tulla hyväksymään, Aaltola kertoo Ilta-Sanomille.

Hän arvelee, että Venäjä kuuntelisi tarkkaan Suomen kantaa.

- Tässä ei tietenkään kannata hätiköidä. Venäjän toimenpiteiden takia tässä kannattaa nostaa esiin huoli Suomen asemasta muuttuvalla Euroopan kartalla. Suomen olisi hyvä tuoda esiin, että sen kanta saattaa muuttua oman ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen suhteen. Se antaisi Moskovalla vahvan viestin, etteivät tässä ole ihan pienet asiat kyseessä, Aaltola selvittää.
 Hänen arvionsa mukaan Suomi ei tule kuitenkaan näin tekemään, vaan pysyy hiljaa.

- Suomi tulee sanomaan, että asiat hoidetaan EU:n kautta ja Suomi on tavallaan hiljaa tässä oman näkemyksen esiintuomisessa, Aaltola kertoo.

Venäjä on tuonut viime päivinä tuhansia sotilaita lisää Ukrainaan. Ukrainan armeija on aloittanut liikekannallepanon ja kutsunut reserviläiset palvelukseen. Ukrainan johdon mukaan Venäjä on teoillaan julistanut sodan Ukrainalle.

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk varoittaa, että Ukraina on katastrofin partaalla.

 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat