IS Krimillä: Ihmiset odottavat "vapauttajaa" Simferopolissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS Krimillä: Ihmiset odottavat "vapauttajaa" Simferopolissa

Lenin-aukiolla Krimin hallintopääkaupungin Simferopolin keskustassa oli lauantai-iltana iloinen tunnelma.

1.3.2014 22:23

Aukiolla otettiin innostuneena vastaan uutinen, jonka mukaan Venäjän duuman ylähuone antoi presidentti Vladimir Putinille luvan asevoiman käyttöön Ukrainassa.

Venäjän ja Neuvostoliiton laivaston liput liehuivat. Mellakkakilvin varustettu vapaaehtoisjoukko oli asettunut riviin hallituksen palatsin edustalle Lenin-aukiolle.

- Kiitos että olette tulleet tänne! Kiitos että tuette meitä, huusi joukon johtaja.

- Uraaa! Vastasivat miliisit.

Miehen käsivarressa oli punainen nauha, jossa luki: Krimin autonomisen tasavallan miliisi. Väkijoukossa monet puhkesivat välillä spontaaniin huutoon: "Rossija! Rossija!"

IS vieraili lauantaina päivällä Sevastopolissa, jossa paikallinen venäläisväestö valmistautui puolustautumaan "ukrainalaisia nationalisteja" vastaan. Yllä oleva video kertoo päivän tunnelmista Sevastopolissa.

Sotilaat vartiossa

Hallituspalatsi ei olisi edes tarvinnut pienissä vodkahuuruissa illalla heiluneita miliisejä suojakseen. Rakennuksen edessä seisoi vahvasti aseistautuneita, vihreisiin maastopukuihin ja kypäriin sonnustautuneita sotilaita - samoja, jotka ottivat lauantaina hallintaansa yhä uusia avainkohteita Krimillä.

  On tietysti joitakin tataareja, jotka vastustavat Venäjän läsnäoloa. Mutta suurin osa heistä on valmiita siihen.

Lenin-aukion väkijoukossa moni oli sitä mieltä, että Neuvostoliiton johtaja Nikita Hrushtshev antoi vääryydellä Krimin niemimaan Ukrainalle vuonna 1954. Vapautusta Ukrainan ”ikeestä” ei tullut edes vuonna 1991, jolloin Neuvostoliitto hajosi. Duuman päätöksen jälkeen Krimin ”vapaus” ja liittyminen äiti Venäjään alkoi näyttää todennäköiseltä.

- Tämä oli erittäin hyvä uutinen meille. Venäjä antaa meille nyt tukea, sanoi liikemies Pavel Shperov IS:lle.

Shperov oli mukana vapaaehtoisjoukossa, joka vartioi hallituspalatsia.

- Olemme odottaneet tätä hetkeä 23 vuotta. Ukrainan miehitys Krimillä päättyy vihdoin.

"Valtaosa tukee jo nyt Venäjää"

Shperov ei silti uskonut, että Venäjä lähettää Krimille massiivisia sotavoimia.

- Ei tarvitse. Valtaosa väestöstä tukee jo nyt Venäjää, jopa Krimin tataariväestöstä.

Krimin asukkaista noin 12 prosenttia on islaminuskoisia tataareja. Heidän johtonsa on ilmaissut tukensa Maidan-aukion vallankumoukselle ja Kiovan uusille vallanpitäjille.

- On tietysti joitakin tataareja, jotka vastustavat Venäjän läsnäoloa. Mutta suurin osa heistä on valmiita siihen, Shperov sanoi.

Aukiolla seisoskellut Nikita Nikolashkin kertoi IS:lle totuuden, jota Krimin venäläismieliset johtajat ovat kierrelleet kuin kissa kuumaa puuroa:

- Venäläisjoukothan ovat jo täällä, Nikolashkin sanoi.

Nuori, siviilipukuinen ja lyhyttukkainen mies esittäytyi vapaavuorossa olevaksi poliisiksi. Hän vakuutti, että Krimin poliisivoimat pysyvät tässä tilanteessa uskollisina.

Niin, mutta kenelle?

- Krimin kansalle, Nikolashkin sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?