Venäjän joukot voivat toimia Krimillä jo muutamassa tunnissa käskystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän joukot voivat toimia Krimillä jo muutamassa tunnissa käskystä

Venäjän parlamentin ylähuone on antanut luvan asevoimien käytölle Ukrainassa. Joukkoja voidaan käyttää hyvin nopeasti.

Asemiehiä Venäjän armeijan kuorma-autoissa Balaklavassa Krimillä. Venäjä on viime päivinä lähettänyt Krimin tukikohtaansa tuhansia sotilaita lisää.­

1.3.2014 16:59 | Päivitetty 1.3.2014 17:55

Venäjän presidentti Vladimir Putin pyysi iltapäivällä parlamentin ylähuoneelta lupaa asevoimien käytölle Ukrainassa. Ylähuone on antanut luvan. Päätökseen ei tarvita enää alahuoneen päätöstä.

- Presidentti hakee parlamentilta etukäteen siunausta, että hän voi päättää joukkojen lähettämisestä ulkomaille. Georgian kriisin jälkeen Putinilla on jo periaatteessa valtaoikeus tehdä päätös itsenäisesti, mutta hän haluaa mennä hyvän parlamentaarisen tavan mukaan, kertoo tutkija Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta.

  Sotaharjoitusten jäljiltä joukot on ryhmitetty, varusteet pakattu ja koneet tankattu.

Jos ja kun lupa tulee, Venäjällä on hyvä valmius asevoimiensa käytölle.

- Sotaharjoitusten jäljiltä joukot on ryhmitetty, varusteet pakattu ja koneet tankattu. Lähtövalmius on niin korkea, kuin voi olla. Tässä tilanteessa on kyse vain muutamista tunneista, jos lähtökäsky annetaan, Forsström ennustaa.

Kremlin edustaja kertoo kuitenkin uutistoimisto Reutersille, että jos joukkoja käytetään Ukrainassa, se ei välttämättä tapahdu nopeasti.

Venäjä aloitti keskiviikkona sotaharjoitukset läntisellä alueella. Valmiuteen asetettiin silloin 150 000 sotilasta. Jo torstaina Venäjän ilmavoimien hävittäjät partioivat Ukrainan rajan tuntumassa taisteluvalmiudessa.

Venäjä lähetti lisävahvistuksia

Venäjän Mustanmeren-laivaston tukikohtaan Sevastopoliin on viime päivinä lähetetty 6 000 sotilaan lisävahvistukset. Ukrainan armeija on hälytysvalmiudessa Krimillä. Kello 13:n aikaan kerrottiin venäläisjoukkojen vallanneen Ukrainan ilmavoimien lentokentän Krimin itäosassa.

Venäjän armeijan ajoneuvoja lauantaina Balaklavassa Krimillä.­

Krimin aluehallinnon johtaja on ilmoittanut, että Venäjän sotilaat vartioivat Krimin tärkeitä rakennuksia.

Lue kaikki päivän tapahtumat Krimin kriisistä täältä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?