Väkijoukko vaati "kaikkien aikojen huumepomon" vapauttamista: "Emme tahdo toista sotaa" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Väkijoukko vaati "kaikkien aikojen huumepomon" vapauttamista: "Emme tahdo toista sotaa"

Yli tuhat ihmistä osallistui meksikolaisen huumeparonin, Joaquin Guzmanin, vapauttamisen puolesta järjestetylle marssille keskiviikkona Meksikossa.

28.2.2014 1:55

Väkijoukko valtasi Culiacanin kaupungin kadut Meksikon luoteisosassa sijaitsevassa Sinaloan maakunnassa, josta Guzman on kotoisin.

Vaatimattomista oloista yhdeksi maailman suurimmista huumeparoneista ponnistanut Joaquin "Shorty" Guzman pidätettiin viime lauantaina hotellihuoneesta Mazatlanissa. Guzman oli onnistunut välttelemään pidätystä vuosien ajan.

Guzmanin johtaman Sinaloan kartellin epäillään kuljettaneen kokaiinia, metamfetamiinia, heroiinia ja marihuanaa Meksikon ja Yhdysvaltojen välisen rajan yli miljardin dollarien arvosta. Vaikka viranomaiset ovat odottaneet Guzmanin kiinnisaamista jo pitkään, on hänellä edelleen vankka tuki kotiseudullaan. Keskiviikon marssille osallistui yli tuhat henkilöä, jotka huusivat iskulauseita Guzmanin vapauttamisen puolesta.

Myös väkijoukon kantamissa banderolleissa osoitettiin tukea pidätetylle huumepomolle, jota on kuvailtu Meksikon etsityimmäksi mieheksi.

- Vapauttakaa Chapo (Guzmanin espanjankielinen lempinimi), emme tahdo uutta sotaa, yhdessä banderollissa toivottiin.

- Kunnioitamme El Chapoa enemmän kuin ketään vaaleilla valittua viranhaltijaa, toisessa kyltissä todettiin.

Kannatusmarssin järjestäjästä ei ole varmuutta. Kaupungissa jaettiin tiistaina esitteitä, joissa väkeä kannustettiin osallistumaan "Chapon" vapauttamista vaativalle marssille.

Osa paikallisista on kertonut Guzmanin pystyneen hillitsemään Culiacanin alueella muun muassa kidnappauksia ja kidutuksia. Väkivaltaisuudet ovat tyypillisiä niissä osissa Meksikoa, missä kilpailevat huumejengit kilpailevat markkinaosuuksista ja toimintavapauksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?