Venäjä pitää kiinni Sevastopolista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Dosentti: Venäjä pitää kiinni Sevastopolista

Nyt kuohuva Krimin niemimaa on Venäjälle hyvin tärkeä Sevastopolin laivastotukikohdan vuoksi, dosentti Arto Nokkala kertoo IS:lle.

27.2.2014 10:46

- Venäjän olisi hirveän vaikea korvata sitä, siksi on tärkeää mitä siellä tapahtuu, sanoo maanpuolustuskoulun dosentti Arto Nokkala.

- Venäjä haluaa toimintavapauden Mustallamerellä, jossa myös Nato vaikuttaa. Venäjälle on olennaista, että asiat eivät mene sille huonompaan suuntaan.

Venäjän Mustanmeren laivastoon kuuluu viisi suurta ja parikymmentä pienempää taistelualusta. Muista Venäjän käytöstä olevista satamista niiden olisi hankala toimia. Venäjällä on Ukrainan kanssa vuokrasopimus tukikohdasta 2040-luvulle asti. Tähän asti maiden laivastoilla on ollut yhteistoimintaa.

Nokkala ei halua spekuloida maiden välisellä sotilaallisella konfliktilla, mutta pitää Venäjää teoriassa ylivoimaisena.

- Venäjän läntinen sotilaspiiri on valtavan laaja, ulottuu Suomen rajalla. Normaalioloissa siellä ei ole valtavasti voimaa, mutta tietysti täydennysmahdollisuuksia on.

Nokkalan mukaan Mustanmeren laivasto ei kuitenkaan ole Venäjän merkittävimpiä.

- Kriisitilanteessa sen olisi hyvin vaikea päästä pois Mustaltamereltä.

Ainoa ulospääsy kulkee Dardanellien salmien läpi Nato-maa Turkissa.

Krimin ja Sevastopolin historia on sotaisa. Venäjä valtasi alueen tataarien kaanikunnalta vasta 1700-luvun lopulla. Siitä taisteltiin verisesti Krimin sodassa 1800-luvulla, Venäjän sisällissodassa ja toisessa maailmansodassa. Lopulta ukrainalaissyntyinen neuvostojohtaja Nikita Hrushtshov siirsi Krimin Venäjältä Ukrainalle 1950-luvulla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?