Toistuuko Ukrainassa Georgian sodan malli? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Toistuuko Ukrainassa Georgian sodan malli?

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith näkee Putinin yllätysharjoituksissa yhtäläisyyden Georgian sotaa vuonna 2008 edeltäneisiin tapahtumiin.

27.2.2014 10:42 | Päivitetty 27.2.2014 11:12

Venäjä järjesti sotaharjoituksen kesällä 2008 Georgian valtion rajan lähellä. Kun tilanne Georgiaan kuuluvan levottoman Etelä-Ossetian puolella kuumeni elokuussa, Venäjä puuttui tilanteeseen sotilaallisella voimalla. Venäjä puolusteli toimiaan sillä, että Etelä-Ossetiassa asuvat Venäjän kansalaiset olivat vaarassa.

Smithin mukaan on mahdollista, että Venäjällä on vahva motivaatio puuttua samoin perustein myös Ukrainan tilanteeseen. Krimin niemimaalla, Mustanmeren rannalla Sevastopolissa sijaitsee Venäjälle tärkeä sotilastukikohta.

Krimin alueen pääkaupungissa Simferopolissa oli eilen laajoja väkivaltaisia kahakoita Ukrainan väliaikaista johtoa tukevien ja Venäjä-mielisten kansalaisten välillä.

- (Krimillä) on Venäjän kansalaisia ja Venäjän sotilastukikohta. Kun ajoitus menee yksiin sen kanssa, että jännite Krimillä on kasvanut, kokonaisuus panee miettimään. Ei välttämättä sitä, mistä sotaharjoituksessa on kyse, mutta miten kokonaisuudessa käy, Smith sanoi.

Hänen mukaansa Venäjä ei mielellään likaa omia käsiään, koska sotilaallinen puuttuminen vie resursseja.

- Käsitykseni mukaan Venäjällä on sellainen ilmapiiri, että ukrainalaiset osaavat sössiä homman ihan itse, Smith sanoi viitaten Ukrainan opposition rikkonaisuuteen.

- Nyt siellä kuitenkin on armeija valmiusasemissa ja Venäjä reagoi, jos tilanne menee niin väkivaltaiseksi, että siellä alkaa kuolla ihmisiä, joilla on Venäjän passi tai jos Sevastopol on millään tasolla uhattuna.

Paljon on kiinni Ukrainan uudesta hallituksesta. Smith uskoo Venäjän reagoivan herkemmin, jos maan linja muuttuu kovin Venäjä-vastaiseksi tai vastakkainasettelu Krimillä pahenee.

Puuttumiskynnystä nostanee kuitenkin se, että Yhdysvallat ja EU ovat korostetusti pyytäneet ukrainalaisille rauhaa järjestää omat asiansa kenenkään niihin puuttumatta.

Venäjän retoriikkaa voi Smithin mukaan lukea myös rivien välistä.

- Jo se, että puolustusministerin täytyy useampaan otteeseen vakuuttaa, että tämän on tarkoitus olla Venäjän rajojen sisäinen harjoitus, panee kysymään: "Harjoitteletteko te joskus myös rajojenne ulkopuolella?"

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?