USA:n mullistava ase pian valmiina taisteluun – ampuu 7-kertaisella äänennopeudella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n mullistava ase pian valmiina taisteluun – ampuu 7-kertaisella äänennopeudella

Yhdysvaltain armeijan uusi superase on kuin Tähtien sodasta. Se on pian taisteluvalmis.

26.2.2014 12:37 | Päivitetty 26.2.2014 15:37

Ensimmäistä elektromagneettista raidetykkiä on tarkoitus testata sotalaivassa kahden vuoden sisällä, kertoo Fox News. Lisäksi ensimmäinen laserasejärjestelmä aiotaan asentaa sotalaivaan jo tämän vuoden aikana.

  • Yllä oleva video esittelee, kuinka laseraseteknologia toimii.

Futuristisissa asejärjestelmissä ei ole kyse Tähtien sodasta, vaan ennen kaikkea kustannuksista. Rahaa palaa huomattavasti vähemmän kuin perinteisiin ohjuksiin ja pommeihin.

Uuden sukupolven aseiden kehitysohjelmassa mukana olevan James Downeyn mukaan esimerkiksi yksi raidetykin laukaus maksaa vain muutamia dollareita, kun taas jokainen Yhdysvaltain sotalaivan torjuntaohjus maksaa noin miljoona dollaria.

Raidetykki ampuu ammuksen kohteeseen jopa seitsemänkertaisella äänennopeudella.

Raidetykkiä on jo aiemmin testattu Virginiassa. Video on raidetykin koeammunnoista.

Raidetykkiä on tarkoitus testata sotalaivassa seuraavan parin vuoden sisällä.

Laivaston tutkimuskeskuksessa esitellään teräslevyä, joka oli uuden raidetykin kohteena.

Sen sijaan ensimmäinen laserasejärjestelmä on tarkoitus asentaa USS Ponce –sotalaivaan tämän vuoden aikana.

- Se muuttaa perustavanlaatuisesti sen tavan, jolla taistelemme, luonnehtii kapteeni Mike Ziv, joka johtaa laivaston uuden sukupolven asejärjestelmien kehitysohjelmaa.

USS Ponce

Ja Tähtien sota -vertaus ei ole laseraseen yhteydessä täysin tuulesta temmattu.

Aivan kuin elokuvissa, energiasäde polttaa kohteensa tai tuhoaa herkät elektroniikkajärjestelmät. Toisin kuin elokuvissa, sädettä ei pysty näkemään ihmissilmällä.

- Säteen vaikutuksen voi nähdä, mutta ei itse sädettä, sanoo Ziv.

Molemmilla superaseilla on heikkoutensa

Sekä raidetykillä että laserilla on heikkoutensa.

Raidetykki vaatii valtavan määrän energiaa. Yhdysvaltain laivaston uusi hävittäjä USS Zumwalt on tällä hetkellä ainoa alus, joka pystyisi tuottamaan riittävästi energiaa raidetykin tarpeisiin.

Uusi hävittäjäalus USS Zumwalt.

Zumwaltin kaasuturbiinimoottoreiden ja dieselkäyttöisten varageneraattoreiden muodostama "78 megawatin voimalaitos" on enemmän kuin tarpeeksi raidetykin vaatimuksiin.

Zumwaltin DDG-1000-sarjan alusten teknologia on tulossa tulevaisuuden sotalaivoihin. Nyt kehitetään akkujärjestelmää, joka pystyy varastoimaan tarpeeksi energiaa raidetykin käyttöön nykyisillä aluksilla.

Laseraseen heikkous taas on sää. Laser voi menettää tehoaan sateessa, sumussa tai ilmanpyörteissä.

Tämä on huomattiin Kiinassakin. Kiinan kansanarmeijan kenraali Zhang Zhaozhong kommentoi Kiinan valtion tv-kanavalle CCTV:lle Yhdysvaltain suunnitelmia sen jälkeen, kun laserjärjestelmän asentamisesta sotalaivaan oli kerrottu. Zhangin mukaan Kiinassa monin paikoin vallitseva paksu savusumu on paras puolustus Yhdysvaltain laserasetta vastaan.

Hän joutui myöhemmin tarkentamaan lausuntoaan sanomalla, että hänen ei ollut tarkoitus puhua savusumun puolesta vaan ainoastaan arvioida laseraseen heikkouksia. Päivitetty klo 15.37: USS Ponce -sotalaivaan asennetaan tänä vuonna laserasejärjestelmä eikä raidetykki. Raidetykkiä on tarkoitus testata sotalaivassa vasta parin vuoden sisällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?