Janukovitsh nähty Krimillä - pakeniko maasta Venäjän avulla? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Janukovitsh nähty Krimillä - pakeniko maasta Venäjän avulla?

Ukrainan etsintäkuulutetun ex-presidentin Viktor Janukovitshin olinpaikasta liikkuu hajanaisia tietoja ja huhuja.

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh nähtiin Kiovassa viimeksi perjantaina, kun hän allekirjoitti EU:n avulla aikaansaadun sopimuksen opposition kanssa presidentinpalatsissa.

24.2.2014 12:16 | Päivitetty 24.2.2014 12:35

Paine Ukrainan entistä presidenttiä kohtaan kasvaa. Uudet vallanpitäjät ilmoittivat maanantaina asettavansa hänet syytteeseen mielenosoittajien murhista, ja Janukovitsh on ilmeisesti pyrkimässä ulos maasta.

Vielä lauantaina hän vakuutti pysyvänsä Ukrainassa ja syytti oppositiota vallankaappauksesta.

Janukovitsh pakeni ilmeisesti perjantain ja lauantain välisenä yönä residenssistään Kiovassa. Paon epäillään tallentuneen valvontakameroihin.

Ukrainan parlamentti erotti Janukovitshin lauantaina, minkä jälkeen vanha valta on murentunut Ukrainassa täysin.

Harkova, Donetsk, Balaklava...

Janukovitshin tämänhetkinen olinpaikka on mysteeri. Hänen kerrottiin siirtyneen Kiovasta poistumisen jälkeen ensin tukialueelleen Harkovaan, ja sieltä synnyinseudulleen Donetskiin.

Rajavartijat ovat kertoneet estäneensä Janukovitshin poistumisen maasta Donetskissa lauantaina. Tiettävästi hän oli yrittänyt lahjoa virkamiehiä päästäkseen poistumaan yksityislentokoneella.

Ukrainan virkaatekevä sisäministeri Arsen Avakov kertoi maanantaina lisää tietoja Janukovitshin liikkeistä.

Ex-presidentin sanotaan siirtyneen sunnuntaina Krimin niemimaalle yhdessä entisen hallintopäällikkönsä Andri Kljuevin kanssa. Kljuev on yksi Ukrainan tunnetuista oligarkeista ja maan rikkaimpia miehiä.

Miehet liikkuivat tiettävästi autolla ja heillä oli mukanaan aseistautuneita henkivartijoita.

Avakov kertoi, että Janukovitshin nähtiin poistuvan autolla yksityisestä asuintalosta Balaklavassa, joka sijaitsee lähellä Sevastopolia. Siellä puolestaan sijaitsee Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohta.

Janukovitshin määränpäätä ei tiedetä. Joko hän piileksii vahvalla tukialueellaan Krimillä tai sitten hän pyrkii yhä pois maasta.

Venäjän tunnetusti vahva läsnäolo Krimillä on herättänyt epäilyjä, että Janukovitsh olisi jo poistunut maasta Venäjän avulla. Mitään vahvistusta epäilyille ei ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?