Eläköön vallankumous - mutta elääkö se? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Eläköön vallankumous - mutta elääkö se?

Presidentti Viktor Janukovitsh on jo käytännössä luopunut vallasta, kirjoittaa IS:n ulkomaantoimittaja Jouko Juonala.

22.2.2014 12:33

Janukovitshin olinpaikasta ei ole varmaa tietoa, mutta ainakaan hän ei ole kansliassaan Kiovassa. Poliisi on vetäytynyt kaupungin keskustasta. Pelättyä asevoimien väliintuloa ei ole kuulunut, eikä poikkeustilaa ole julistettu. Hallituksen ministereitä ei näy missään, ja valtapuolueen kansanedustajien huhutaan jo vaihtavan leiriä.

Miten Janukovitsh voisi tässä tilanteessa palata hoitamaan virkaansa?

Valta on jo siirtynyt hätäistuntoon kokoontuneelle parlamentille, jonka puhemies erosi aamulla.

Länsimielinen oppositio on siis vihdoin pääsemässä tavoitteeseensa. Klassinen katuvallankumous on onnistumassa. Viva la Revolucion – ja kaikki hyvin?

Ei sentään.

Ukraina uhkaa revetä yhä pahemmin kahtia.

Useiden lähteiden mukaan Janukovitsh olisi matkustanut tukialueelleen Harkovaan, maan venäläismieliselle alueelle. Tuleeko siitä nyt hänen valtablokkinsa pääkaupunki?

Entä mitä tekee oppositio? Janukovitshia vastustava poliittinen liike tarvitsee nyt vallankumoukselleen demokraattisen leiman. Toivottu lähentyminen Eurooppaan voi jatkua vain, jos vallansiirto tehdään laillisessa järjestyksessä.

Parlamentti äänestää lauantaina presidentin erottamisesta ja pikaisista uusista vaaleista.

Katujen taisteleva oppositio onkin sitten asia erikseen. Monet radikaalit ryhmät eivät piittaa pätkääkään demokratian pelisäännöistä tai EU-sopimuksista. Edes nyrkkeilymestari Vitali Klitshkon suuret kourat eivät saa pidettyä näitä ryhmiä kurissa.

Janukovitshin kannattajienkaan ei voi odottaa hyväksyvän kumousta. Luvassa on vastatoimia, ellei valtataistelun osapuolia kuin ihmeen kautta saada uudelleen neuvottelupöytään.

Ukrainan kriisi siis jatkuu. Se on ainoa ennuste, joka varmasti pitää paikkansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?