Missä luuraa Janukovitsh? Ukrainan presidentti katosi julkisuudesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Missä luuraa Janukovitsh? Ukrainan presidentti katosi julkisuudesta

Kiovan keskustassa sijaitsevan Ukrainan presidentinkanslian edustalla ei ole enää poliisivartiointia, kertoo BBC. Twitterissä kiertävän villin huhun mukaan presidentti Viktor Janukovitsh olisi jo lentänyt Arabiemiirikuntien liittoon.

Opposition mielenosoittajat asettuivat parlamenttitalon edustalle lauantaina Kiovassa.­

22.2.2014 9:43 | Päivitetty 22.2.2014 11:21

Presidenttiä ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen kun hän allekirjoitti EU-ulkoministerien välittämän rauhansopimuksen opposition kanssa perjantaina.

Presidentin kerrottiin lähteneen Kiovasta tukialueelleen Harkovaan, Ukrainan itäosaan, mutta tieto kiistettiin myöhemmin. Harkovan lentokentältä ilmoitettiin, ettei Janukovitshin kone ole laskeutunut sinne.

Toisten tietojen mukaan Janukovitsh olisi lentänyt Sotshin talviolympialaisiin tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia.

Yhteisöpalvelu Twitterissä kiertävän huhun mukaan Kiovasta lähtenyt lentokone olisi laskeutunut Arabiemiirikuntien liittoon kuuluvan Fujairahin lentokentälle varhain lauantaiaamuna. Mutta oliko Janukovitsh koneessa - sitä ei kukaan tiennyt.

Opposition keskeisiin johtajiin kuuluva Vitali Klitshko sanoi lauantaina, että Janukovitsh on lähtenyt Kiovasta.

Presidentinkanslia ja siihen liittyvä virka-asunto on jätetty tyhjilleen ja vartioimatta, uutistoimistot vahvistivat. Oppositiolähteiden mukaan myös suuri osa hallituksen ministereistä on kateissa.

Ihmismassat vellovat Maidanilla

Presidentin ja opposition välinen sopimus ei tyydyttänyt Maidanille eli Itsenäisyydenaukiolle kokoontuneita mielenosoittajien joukkoja. Klitshkolle jopa buuattiin, kun hän tuli Maidanille kertomaan sopimuksesta.

Mielenosoittajien keskeisiin vaatimuksiin on kuulunut Janukovitshin välitön ero ja presidentin asettaminen oikeuden eteen mielenosoittajien surmaamisesta.

Aukiolla oli lauantaiaamuna vielä noin 10000 ihmistä, kertoi uutistoimisto AFP. Kiovassa olevan BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan mielenosoittajat näyttävät hallitsevan täysin hallintokorttelia, jossa presidentinkanslia ja parlamentti sijaitsevat.

Yksi radikaaleista oppositioryhmistä uhkasi tehdä rynnäkön presidentinkansliaan ja parlamenttiin, ellei Janukovitsh eroa lauantaiaamuun mennessä.

Parlamentti hätäistunnossa

Ukrainan parlamentti kokoontui lauantaina hätäistuntoon. Istunnon aluksi puhemies Volodymyr Rybak ilmoitti eroavansa terveyssyiden takia.

Myös useat muut Janukovitshin kannattajat ovat jättäneet tehtävänsä. Vahvistamattomien tietojen mukaan jo 13 Janukovitshin johtaman Alueiden puolueen kansanedustajaa olisi loikannut.

Oppositio yrittää ajaa parlamentissa lävitse päätöslauselman, jossa vaaditaan Janukovitshia eroamaan, kertoi Klitshkon johtaman Udar-puolueen edustaja Oksana Zinovijeva uutistoimisto Reutersille.

- Se antaisi parlamentille mahdollisuuden määrätä uusien vaalien päivämäärä, hän sanoi.

Oppositio esittää, että vaalit järjestettäisiin 25. toukokuuta.

Presidentti Viktor Janukovitsh (oik). puristi Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin kättä perjantaina. Neuvotteluissa oli mukana myös Vitali Klitshko (vas.).­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?