Ukrainassa sovinto kriisin rauhoittamiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ukrainassa sovinto kriisin rauhoittamiseksi

Ukrainassa presidentti ja oppositio ovat allekirjoittaneet sopimuksen, jolla tähdätään maan kriisin rauhoittamiseen.

21.2.2014 16:00 | Päivitetty 21.2.2014 17:43

Saksan ulkoministerin mukaan presidentin valtaoikeuksia rajoitetaan ja presidentinvaaleja aikaistetaan. Vaalien ajankohdasta ei ole vielä sovittu.

Presidentti Viktor Janukovitsh kertoi aiemmin tänään, että maassa aloitetaan valmistelut uuden hallituksen muodostamiseksi.

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh kertoi perjantaina, että presidentinvaaleja aikaistetaan.­

Sopimus tehtiin presidentinpalatsissa. Läsnä oli kaksi EU:n ulkoministeriä, jotka auttoivat sopimusneuvotteluissa.

Ukrainan väkivaltaisuuksissa on kuollut kahdessa päivässä ainakin 77 ihmistä.

Seuraava kysymys on, miten laajasti sopimus kelpaa mielenosoittajille, jotka ovat olleet kaduilla jo kolme kuukautta. Kiovan keskustassa sijaitsevalla Itsenäisyydenaukiolla mielenosoittajien neuvosto kannatti sopimusta.

Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) on sanonut STT:lle, että Ukrainassa on liikkeellä voimia, jotka eivät ole kiinnostuneita maan tilanteen rauhoittamisesta.

Tuomiojan mukaan tällaisia ryhmittymiä ja ääriliikkeitä on sekä hallituksen että mielenosoittajien puolella. Ne haluavat estää rauhan toteutumisen eivätkä ole kenenkään kontrollissa.

Parlamentti kannattaa armahduksia

Ukrainassa parlamentti on äänestänyt vuoden 2004 perustuslain palauttamisesta. Lakimuutos tarkoittaa käytännössä sitä, että presidentti Viktor Janukovitsh menettää osan valtaoikeuksistaan parlamentille.

Perustuslain muutos on osa sopimusta, jonka oppositio ja Janukovitsh allekirjoittivat tänään Ukrainan kriisin rauhoittamiseksi.

Parlamentti tukee myös levottomuuksiin osallistuneiden ihmisten täydellistä armahtamista ilman ehtoja. Armahduskin on osa opposition ja Janukovitshin sopimusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?